Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar představil menší SUV E-Pace. A nechal ho skočit rekordní "výkrut"

Naše téma
Daniel Fuglevič | 14.07.2017
dalších 34 fotek
Jaguar E-Pace. | foto: Jaguar
Britská automobilka s menším SUV nedělala žádné drahoty a jeho design jsme vlastně již delší dobu znali. Až nyní však přichází oficiální premiéra vozu, do kterého Jaguar vkládá hodně nadějí.
I když jsme menšího sourozence SUV F-Pace nějakou dobu očekávali, určitě jsme nebyli připraveni na takto velkolepé představení. Jaguar se totiž v rámci premiéry rozhodl pokořit jeden světový rekord, když s novinkou kaskadér Terry Grant provedl rekordní, 15,3 metrů dlouhý "výkrut". Auto tedy skok doplnilo otočením o 270° kolem vlastní osy. Tento kaskadérský prvek se nazývá „barrel roll“. A E-Pace se díky němu zapsal do Guinnessovy knihy rekordů.

Nový E-Pace chce konkurovat dalším kompaktním SUV jako Audi Q3, BMW X1 či Mercedes-Benz GLA. Samotný Jaguar očekává, že se nový E-Pace bude prodávat opravdu dobře.

Novinka stojí na hliníkovém šasi vzdáleně podobném tomu u Range Roveru Evoque, přičemž podvozkové komponenty si auto vypůjčilo z Jaguaru XF. Celkově si má vůz naladěním podvozku držet trochu sportovnější charakter.

Sportovní prvky se odráží i v designu exteriéru: přední částí prý připomíná kupé F-Type, nechybí ani splývavá záď. Na nové SUV pak Jaguar nabízí vůbec největší rozměr kol v této kategorii, můžete ho mít s 21palcovými disky.

Interiér jako v F-Typu  
V interiéru příchází znovu inspirace F-Typem s poměrně jednoduchým a přehledným rozdělením přístrojů. Nechybí také tradiční rozdělení středového panelu s madlem na straně spolujezdce, podobně jako ve zmíněném sporťáku.

Každá varianta E-Pace bude vybavena 10palcovým dotykovým infotainment systémem, který nabízí 4G připojení k internetu, osm hotspotů wi-fi a přehršel aplikací pro širokou konektivitu. Za příplatek výrobce nabídne i 12,3palcový digitální přístrojový panel či head-up displej.

Proti Range Roveru Evoque byl rozvor natažen na 2681 mm, tudíž je má být uvnitř a hlavně na zadních sedačkách více místa. Celková délka vozu je 4395 mm. Standardní objem kufru se drží na slušných 577 litrech, po sklopení zadních opěradel nabídne E-Pace 1234 litrů.

Pod kapotou najdeme pouze nabídku čtyřválců z rodiny Ingenium, větší motorizace nebudou k mání. Na výběr jsou tedy tři dvoulitrové diesely o výkonech 150 (110 kW), 180 (132 kW) a 240 koní (177 kW). A dva benzinové agregáty o výkonech 250 (183 kW) a 300 koní (221 kW). Motory budou propojeny s devítistupňovou automatickou nebo šestistupňovou manuální převodovkou.

E-Pace dostal pohon všech kol, ale Jaguar zmiňuje, že jeho naladění má přinášet pocit spíše pohonu zadních kol. Každopádně dokáže nejvýkonnější varianta zrychlení z nuly na 100 km/h za 5,9 sekundy a dosáhne maximální rychlosti 243 km/h.

Na fotkách je v červené barvě zobrazen E-Pace se sportovním balíčkem R-Design, nicméně klasická nesportovní varianta bude v nabídce pochopitelně taktéž. Do Česka by se měla novinka dostat na začátku příštího roku a ceny budou začínat okolo hranice jednoho milionu korun.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů