Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar postaví devět exemplářů prvního supersportu na světě. Po 59 letech

Naše téma
Redakce | 27.03.2016
Jaguar XKSS. | foto: Jaguar
Jaguar D-Type patří mezi nejslavnější závodní vozy historie. Britská automobilka však v padesátých letech vyráběla také jeho silniční verzi pod označením XKSS, její produkci ale překazil zničující požár. Nyní se XKSS ve své původní podobě vrátí.
D-Type se zapsal do historie zejména třemi po sobě jdoucími triumfy ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans v letech 1955 až 1957. Po těchto vítězstvích se Jaguar v roce 1957 rozhodl přestavět zbývajících 25 D-Typů na silniční verze s několika vnějšími úpravami.

Bylo například přidáno vyšší čelní sklo, dveře na straně spolujezdce, byla odstraněna přepážka mezi řidičem a spolujezdcem a křídlo za sedadlem řidiče.

Jaguar XKSS.


Díky závodním kořenům je tento šestiválcový roadster někdy označován jako první supersport na světě.

Jenže v Jaguaru stihli dokončit jen 16 kusů, zbytek aut byl nemilosrdně zničen požárem v továrně Browns Lane. Úplný konec to ale neznamenalo, britská značka nyní, po 59 letech, postaví zbylých devět exemplářů. Přesně podle specifikace zničených vozů.

"Tým inženýrů a techniků bude vycházet z desetiletí znalostí s cílem zajistit každému z devíti vozů naprostou autenticitu a nejvyšší kvalitu zpracování," slíbil Tim Hannig, ředitel oddělení Jaguar Land Rover Classic, které se o ruční výrobu slavného sporťáku postará.

Jaguar XKSS.



První kusy "nového" XKSS zamíří k vybraným sběratelům a zákazníkům na začátku roku 2017. Jejich cena pochopitelně není nízká, pohybuje se okolo milionu liber, tedy asi 34 milionů korun.

Jaguar, respektive jeho divize Jaguar Land Rover Classic, už zkušenost s výrobou "ztracených" sporťáků z historie značky zkušenosti má. V roce 2014 obnovil produkci modelu Lightweight E-Type z roku 1964.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů