Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar po 50 letech obnovil výrobu závodního E-Typu. Vypadá úchvatně

Naše téma
Redakce | 14.08.2014
dalších 26 fotek
Jaguar E-Type Lightweight. | foto: Jaguar
Whitley /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Jaguar se pustil do výroby posledních šesti závodních verzí ikonického modelu E-Type. Navázal tak na práce v roce 1964, nové kusy jsou totiž „chybějícími" šesti vozy v projektu Special GT E-Type, který byl původně zahájen v únoru 1963 s cílem postavit 18 vozů.
Nakonec však bylo vyrobeno pouze 12 automobilů Lightweight E-Type s hliníkovou karoserií a zbývajících šest vyhrazených čísel podvozků zůstalo nevyužito. Až doteď. Šest nových vozů ponese původní, historická čísla.




Vozy budou ručně vyrobeny v původním domově modelu E-Type, v továrně společnosti Jaguar Land Rover na Browns Lane v anglickém Coventry. Stavbu má na starost divize Jaguar Heritage, součást nového oddělení Jaguar Land Rover Special Operations.

Automobily se dostanou do prodeje jako dobové závodní vozy a všechny budou splňovat homologaci FIA pro závody historických vozů.

Šest zákazníků tak získá velmi vzácný kousek. A také jistě velice drahý. Každopádně o tom, kdo si bude moci tuto úchvatnou raritu koupit, rozhodne sama automobilka.

Jaguar E-Type Lightweight.



Závodní E-Type má hliníkovou karoserii, dveře, víko zavazadlového prostoru, pevnou střechu a rovněž hliníkovou kapotu. Vše je smontováno podle přísných standardů.

Vůz pohání řadový šestiválec o objemu 3868 ccm s hliníkovým blokem, hliníkovou hlavou válců s širokým úhlem rozevření mezi ventily a mazáním se suchou klikovou skříní. Jeho výkon má přesahovat 300 koní, točivý moment dosahuje téměř 380 N.m. Manuální převodovka má čtyři stupně.

Jaguar E-Type Lightweight.



Jaguar zatím postavil pouze předprodukční prototyp „Car Zero", který bude představen 14. srpna na zahajovací recepci automobilového víkendu v Pebble Beach, nejprestižnější světové akci pro klasické vozy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů