Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar Land Rover pracuje na učenlivém autě. Přizpůsobí se řidičovým zvykům

Naše téma
Redakce | 14.07.2014
Jaguar Virtual Windscreen využívá celé čelní okno jako displej pro zobrazování ikon varování, rychlosti či navigace. | foto: Jaguar Land Rover
Whitley /VIDEO/ - Vývojáři společnosti Jaguar Land Rover pracují na "chytrém" automobilu. Inteligentní vůz využije nejnovější metody učení strojů a pozná například, kdo sedí uvnitř a zapamatuje si jeho preference, denní rozvrh či styl jízdy.
Záležitosti jako třeba nastavení zrcátek, volantu a sedadel tak budou přizpůsobeny právě osobním zvyklostem řidiče - díky připojení s chytrým telefonem dokonce ještě před nastoupením do vozu. Interiér bude přednastaven na požadovanou teplotu a bude natolik inteligentní, aby ji upravil, pokud sněží nebo prší. Software poté aplikuje tyto poznatky s využitím řady proměnných včetně vašeho kalendáře, denní doby, dopravních podmínek a počasí, pomocí kterých bude předvídat chování řidiče.

Vozidlo například zkontroluje váš denní plán a přednastaví navigaci s ohledem na aktuální dopravní situaci tak, abyste se vyhnuli zácpám. Dle zadaného rozvrhu pak dokáže předvídat i následující cíl vaší cesty. Vozidlo rozpozná i další spolucestující a každému nabídne jeho vlastní oblíbené volby informačního a zábavního systému. Jestliže obvykle telefonujete v určitý čas nebo během určité cesty, vůz to dokáže předvídat a nabídne vám uskutečnění hovoru. Pokud přijedete pozdě na svou další schůzku, vůz včas zareaguje nabídnutím možnosti odeslat e-mail nebo provést telefonát s minimální nebo nulovou interakcí ze strany řidiče.




Chytrý vůz se také dokáže naučit styl jízdy každého řidiče v řadě dopravních situací a na různých typech silnic. Pokud řidič aktivuje adaptivní tempomat, auto dokáže využít tato naučená nastavení vzdálenosti a profily akcelerace a aplikuje je na automatizovaný tempomat.

Součástí nového konceptu je také Jaguar Virtual Windscreen, 3D přístrojový panel a ovládání gesty. Jaguar Virtual Windscreen využívá celé čelní okno jako displej pro zobrazování různých informací. Umí například ukázat ideální stopu při jízdě na okruhu a dokonce i brzdnou zónu. Se sportovní jízdou souvisí možnost závodění "s duchem". Jde o věc známou například z počítačových her, kdy závodíte s "obrazem" vašeho vozu z minulého kola nebo proti rychlému kolu nahranému jiným jezdcem.




Společnost Jaguar Land Rover také vyvíjí technologii ovládání gesty. Chytré telefony dnes detekují blízkost prstu uživatele ze vzdálenosti 5 milimetrů, systém společnosti Jaguar Land Rover tuto vzdálenost rozšířil na zhruba 15 centimetrů. Automobilka rovněž vyvíjí systém, který by mohl nahradit zpětná zrcátka kamerami a virtuálními displeji.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů