Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Indická automobilová legenda končí. Ambassador se vyráběl téměř 60 let

Naše téma
ČTK | 28.05.2014
Hindustan Ambassador. | foto: Hindustan Motors
Dillí - Výrobce indických vozů značky Ambassador zastavil jejich produkci s odvoláním na dluhy a nedostatek poptávky po autech, která svého času byla symbolem politické garnitury.
Společnost Hindustan Motors, nejstarší indická automobilka, v sobotu zavřela továrnu ve městě Uttarpara ve státě Bangla, kde vyráběla Ambassadory - založené na dávno zastaveném britském modelu Morris Oxford - od roku 1957.

Hindustan Ambassador.


"Práce v továrně byla zastavena na neurčito. Rozhodli jsme se k tomu proto, aby společnost nevykrvácela o další peníze a abychom mohli sestavit plány na její oživení," řekl agentuře AFP jeden z vyšších činitelů firmy, který si nepřál být jmenován. Mezi důvody, které společnost pro zastavení výroby uvedla, je "velmi nízká produktivita, sílící nedisciplinovanost, kritický nedostatek peněz a nedostatek poptávky, společně s velkým nahromaděním pasiv".

Hindustan Ambassador.


Zaoblený Ambassador, jehož design se za téměř 60 let výroby změnil jen minimálně, kdysi kraloval indickým silnicím a po celé roky byl prakticky jediným vozem, v němž jezdili politici a vládní činitelé, zvláště pak v Dillí. Právě tento "mocenský status" umožnil islámským ozbrojencům projet v roce 2001 ve voze Ambassador kolem ochranky a provést smrtící útok na parlament.

Hindustan Ambassador.


V průběhu let se ale Ambassador, který je na indických silnicích jednoznačně nejsnáze rozpoznatelným autem, musel potýkat s čím dál tím větší konkurencí modernějších vozů, zvláště pak SUV, jimž začali dávat přednost vysocí státní úředníci. Svou oblibu si nicméně uchoval mezi taxikáři - a turisty, kteří při cestách po Indii hledají trochu nostalgie.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů