Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ikona Le Mans míří do aukce. Tahle GT40 může být nejdražším Fordem vůbec

Naše téma
Daniel Fuglevič | 15.06.2018
dalších 8 fotek
Ford GT40 Mk II. | foto: RM Sotheby\'s
Do aukce zanedlouho půjde jedno z nejlegendárnějších aut vytrvalostního závodu 24 hodin Le Mans. Jeden ze tří vítězných Fordů GT40 z roku 1966 totiž hledá nového majitele. A možná přitom trhne i prodejní rekord.
Slavné poražení Ferrari automobilkou Ford na okruhu de la Sarthe při čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans je dnes už ikonickým příběhem v historii motorsportu. Hned trojice Fordů GT40 za sebou tehdy v roce 1966 přeťala cílovou čáru a Italům z Maranella tak dala pořádný výprask.  

Onen třetí vůz v pořadí se startovním číslem 5 nyní zamíří do aukce. V rukách Ronnieho Bucknuma a Dicka Hutchersona ujel v závodě celkem 348 kol, načež po svém vítězství vůz závodil ještě třikrát. Dlouhou závodní kariéru tedy sice neměl, o to významnější ale byla pro samotný Ford.

V roce 1967 tak GT40 Mk II s číslem šasi P/1016 putovalo do důchodu. Dnes už je samozřejmě citlivě renovováno do absolutně původního stavu včetně svých zlatých barev na karoserii.

To rovněž znamená, že uprostřed pod kapotou se nachází originální sedmilitrový osmiválec o výkonu kolem 490 koní (367 kW) a točivém momentu 644 Nm. S touto strojovnou dokázalo GT40 uhánět přes 330 km/h.

Závoďák se bude dražit v rámci přehlídky automobilové krásy Concours d'Elegance v kalifornském Pebble Beach. Aukční dům RM Sotheby’s přitom očekává astronomické nabídky, které historickou významnost vozu ocení.

Mluví se dokonce o částkách v přepočtu mezi 196 až 260 miliony korun. A jestliže padne i nejnižší odhadovaná částka, toto GT40 se stane vůbec nejdražším, veřejně prodaným Fordem na světě.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů