Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai už vyrábí všechny verze i30 po faceliftu. Zkoumali jsme je v Nošovicích

Naše téma
Radek Pecák | 25.06.2020
dalších 13 fotek
Nový vzhled tří vyráběných verzí modelu Hyunddai i30 N | foto: Radek Pecák
Přímo ve výrobním závodě automobilky v Nošovicích jsme se důkladně seznámili se změnami, kterou prodělaly všechny tři karosářské verze modelu Hyundai i30.
Hned šest možností volby (pokud navíc nepočítáme sportovní verze N) mají od nynějška zájemci o tradiční kompaktní model Hyundai i30. Kromě tří základních variant – tedy hatchback, kombi a fasback se totiž opět rozběhla produkce variant se sportovní vizáží, které v případě této korejské značky nosí označení N-Line. K těm již dříve nabízeným, což byl hatchback a liftback, nyní přibývá také kombi N-Line.

Na vlastní oči jsem mohl modernizované provedení třetí generace typu i30 vidět poprvé až právě v Nošovicích. Premiéru naplánovanou původně na ženevský autosalon zhatila epidemie koronaviru.

V rámci faceliftu se změnily světlomety, v nichž se nyní v rámci světel pro denní svícení zobrazuje písmeno V s ostrým úhlem mezi rameny, výrazně širší a jinak strukturovaná je také maska chladiče. V interiéru je nyní větší multimediální displej (10,25 palce, a také velkou část přístrojového štítu může tvořit displej. Jeho úhlopříčka činí sedm palců.

Podstatná je proměna pohonných jednotek. Základní verze má pod kapotou namontovanou novou zážehovou patnáctistovku, která se obejde bez turbodmychadla či kompresoru. Výkon oproti dosavadní čtrnáctistovce narostl o 11 koňských sil. Tato jediná také nemůže být součástí mildhybridního systému využívajícího napětí 48 Voltů.

Naopak pomoci startér - generátoru může za dvacetitisícový příplatek využít jak zážehový tříválcový turbomotor 1,0, tak turbodiesel 1,6 se 136 koňmi. Nejvýkonnější zážehová čtyřválcová verze poskytující až 160 koní má v sobě mildhybrid vždy.

Zajímavou novinkou je nový typ manuální převodky iMT. Ten, pokud elektronika vyhodnotí, že nastaly vhodné podmínky, může vyřadit na neutrál, přestože řidič ponechal zařazený některý z rychostních stupňů. Pokud je navíc ve voze namontován hybridní systém, tak dokonce vypíná také motor. “Máme otestováno, že díky tomu lze dosáhnout úspory paliva zhruba 4 procenta,” uvedl na dotaz Deníku a Automix.cz vedoucí subdivize kvality nošovického výrobního závodu Martin Klíčník.

Noví asistenti na palubě
Výbava modernizovaných “í třícítek” byla navíc obohacena o nové bezpečnostní asistenční systémy. Konkrétně teď elektronika zvládá samočinně udržovat vůz v daném jízdním pruhu, umí chránit před srážkou s vozy přijíždějícími ze stran při couvání, přední radar upozorňuje na hrozbu kolize s chodci a cyklisty a také se řidiči může dostat upozornění, že se původně stojící vozidla před ním právě rozjela.

Nová základní cena hatchbacku je v současnosti stanovena na 319 900 Kč, kombi je dražší o 25 000 Kč. Ve výbavě se nachází manuální klimatizace, rádio se čtyřmi reproduktory a ovládáním na volantu, elektrické ovládání pro přední okna, LED světla pro denní svícení a samočinné nouzové brzdění.

Vůz s karosérií fastback startuje na sumě 399 990 Kč. Má však vždy výkonnější motor (1,0 T-GDI) a o stupeň vyšší úroveň výbavy.

Model Hyundai i30 se v Nošovicích vyrábí již od podzimu roku 2008. Od té doby jich ve třech generacích vzniklo téměř 1,2 miliónu kusů. Již tři roky v Nošovicích vyrábějí také i30 N, což je sportovní verze s dvoulitrovým turbomotorem poskytujícím až 275 koňských sil.

V České republice je model Hyundai i30 dlouhodobě nejprodávanějším vozem některé ze zahraničních značek, které na zdejším trhu působí. Nejvíce (téměř dvě třetiny) se prodají s karosérií kombi.

Největším trhem pro i30 jsou ale Německo a Španělsko. Vyváží se také třeba do Maroka, na Nový Zéland nebo do Singapuru.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů