Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Tucson má po faceliftu: drobné změny proměnily auto

Naše téma
Dominik Valášek | 21.11.2023
Hyundai Tucson | foto: Se svolením Hyundai
Občas stačí změnit jen velmi málo, aby se autu značně změnil jeho celkový výraz. Přesně to je případ faceliftu kompaktního SUV Hyundai Tucson, který se právě představil. Provedené změny jsou veskrze minimální, ale příď vozu vypadá přesto robustněji. Novinky se odehrály také v jinak poskládaném interiéru.
Společnost JATO Dynamics, vedoucí globální statistiky o prodejích automobilů, uvádí HyundaiTucson jako nejprodávanější kompaktní SUV v Evropě v loňském roce. Korejský vůz se zkrátka těší mimořádné popularitě, a to zejména od roku 2020, kdy se představila současná generace. Nyní se představuje facelift, zatím ovšem pouze po stránce vzhledu – kompletní evropská specifikace vozu, a to včetně cen, motorizací a výbav, bude odhalena na začátku roku 2024.

Co je tedy jinak navenek? Jak už bylo řečeno, změny jsou sice drobné, ale přesto zásadně mění výraz vozu. Přední maska, v níž se segmenty denního svícení a mříže chladiče slévají do jednoho celku, má na stranách méně patrný motiv „křídel“, je geometricky pravidelnější a ostřeji řezaná. Tisková zpráva mluví o „parametrických drahokamech“, z nichž je předek poskládán. Změn doznaly i nenápadné hlavní světlomety, orientované vertikálně na okrajích nárazníku, nebo spodní část se zvětšenou stříbrnou lištou. Celkově je zde méně oblin a více ostrých hran. Nová jsou také litá kola, bohužel chybí jasný výhled na zadní světlomety, které patrně doznaly jen úplně minimálních změn.

O to větší proměna nastala v interiéru, který je výrazně přeskládán. Lišta s výdechy klimatizací je nově rovná, posunutá níže na prostřední část palubky, a dominantu tvoří stále populárnější dvojice displejů, spojená do jednoho vyčnívajícího celku. Levý displej je vyhrazen pro funkce přístrojové desky, pravý je potom dotykový a ovládá se skrze něj infotainment. Odděleně pak zůstal panel s ovládáním klimatizace a hlasitosti a jinak je uspořádaný středový tunel. Z něj zmizelo ovládání převodovky a parkovací brzdy, a dominantou je zde velký odkládací prostor na telefon s bezdrátovým nabíjením. Převodovka – už výhradně automatická – se bude nově ovládat pod volantem.

Žádné podrobnější detaily, tedy ani výbavy nebo nabídka motorů, zatím představeny nebyly. Na vše si musíme počkat na začátek příštího roku, kdy bude odhalena kompletní evropská specifikace. Tucson se bude i nadále vyrábět v Česku, konkrétně v severomoravských Nošovicích.
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů