Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai plánuje své první elektrické auto. Dorazí v roce 2016

Naše téma
ČTK, Redakce | 12.03.2014
Koncept Hyundai i-oniq. | foto: Hyundai
Soul - Jihokorejská automobilka Hyundai Motor napodobí sesterskou společnost Kia a začne vyrábět svůj první elektrický vůz. Na trh by měl dorazit v roce 2016.
Hyundai se doposud soustředil především na vývoj aut na vodík a na vývoj elektrických vozů s dobíjecími bateriemi se zaměřila jeho sesterská společnost Kia Motors.

Samotný Hyundai v roce 2012 představil koncept i-oniq (na fotce), studii elektromobilu s prodlouženým dojezdem. To znamená, že se pod kapotou ukrývá i spalovací motor, ten však slouží jen jako generátor energie.

Koncept Hyundai i-oniq.


Trh s elektrickými vozy poháněnými bateriemi se nyní zdá být na vzestupu. Na korejský trh mají ještě letos přijít elektrické vozy BMW i3 a Leaf od Nissanu, a také Soul EV od firmy Kia.

Kia, ve které vlastní Hyundai podíl 34 procent, dnes oznámila, že začne příští měsíc vyrábět v Koreji kompaktní vůz Soul EV. Auto bude určené i na vývoz, dodávat ho automobilka chce i do Spojených států a Evropy. Letos Kia plánuje prodat celosvětově 5000 těchto elektrických vozů.

Firma stanovila cenu nového vozu na 42 milionů wonů (778 400 Kč). Díky vládním podporám však bude stát v Koreji zhruba polovinu, tedy stejně jako dražší verze srovnatelného modelu s benzinovým motorem.

Prodej elektrických aut je zatím v zemi slabý. Může za to relativně krátký dojezd těchto vozů, nedostatek dobíjecích stanic a také vysoké ceny baterií. V zemi se nyní prodávají vozy Kia Ray EV, Renault SM3 EV a Spark EV od General Motors. Loni se zde prodalo jen 713 těchto vozů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů