Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai v Nošovicích vyrobil nejvíc aut od roku 2017. Největší zájem je o Tucson

Naše téma
Ivan Pavelek | 18.01.2024
Automobilka Hyundai v Nošovicích. | foto: Deník/Lukáš Kaboň
Celkově 340 500 aut vyrobila v loňském roce nošovická automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC). Větší množství aut sjelo z výrobní linky v Nošovicích naposledy v roce 2017. Původně stanovený plán výroby tak automobilka překonala o 12 tisíc vozidel. Nejprodávanějším modelem značky Hyundai v Evropě byl Tucson, jenž tvořil 72 procent výroby.  
Vysokým výrobním číslům pomohla stabilizace dodávek polovodičů i dalších dílů. V létě byla navíc spuštěna sériová výroba druhé generace elektromobilu Kona Electric. V letošním roce plánuje nošovický Hyundai vyrobit 330 890 vozů. Podíl elektromobilu Kona Electric má stoupnout na více než 17 procent. Vozy s dieselovými motory tvořily v roce 2023 už jen sedm procent produkce.

Nejprovádanějším modelem byl Tucson. Dva z pěti vyrobených vozů Tucson jsou v hybridní nebo plug-in hybridní variantě. Modely i30 a KONA Electric měly oba shodně třináctiprocentní podíl a zbylá dvě procenta připadala na ostrý sportovní vůz i30 N. U modelové řady i30 měla v roce 2023 varianta Kombi navrch nad krátkou pětidveřovou variantou i Fastbackem. Obměna modelového portfolia bude pokračovat také v letošním roce – v dubnu firma spustí výrobu inovovaných verzí modelu Tucson a řady i30.

Největšími odběrateli aut z Nošovic jsou Německo, Velká Británie, Francie, Španělsko a Polsko – do těchto zemí zamířila téměř polovina loňské produkce vozidel. Česká republika je s více než 16 tisíci automobily na 6. místě. Celkově byla vozidla v loňském roce dodávána do 73 destinací.

Nejoblíbenějšími odstíny karoserie jsou základní bílá, perleťová tmavě šedá a metalická tmavě modrá. Vozy s těmito barvami karoserie tvoří přibližně 45 procent všech nošovických aut. V letošním roce se v portfoliu objeví několik nových barev.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů