Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První svého druhu: Hyundai zahájil prodej elektrického sporťáku Ioniq 5 N

Naše téma
Dominik Valášek | 22.11.2023
dalších 30 fotek
Hyundai Ioniq 5 N v českém dealerství | foto: Se svolením Hyundai
Existuje stále víc a víc elektromobilů, ale jen málo z nich se pochlubí tím, že jsou skutečně sportovní. To znamená orientované na řidiče a připravené třeba i na jízdu po okruhu. Konkrétně okruhovou jízdu moc elektromobilů nezvládne, protože si velmi rychle ohřejí baterie a omezí výkon. Hyundai Ioniq 5 N se však vydává jinou cestou, měl by zvládat okruh i zaměření na řidiče, a co víc – právě teď vstupuje na český trh s českou cenou.
Jde o vůbec první elektrický vůz sportovní divize N automobilky Hyundaia zároveň i první skutečně sportovní elektromobil, prodávaný na našem trhu. Cena pochopitelně vůbec není nízká, ale pokud budete brát jako směrodatný parametr dynamiku, a konkrétně zrychlení z nuly na sto, je naopak velice nízká. Ioniq 5 N stojí 1 799 990 korun a na stovku zrychluje za 3,4 sekundy. Na trhu není moc aut, které se pochlubí takovým zrychlením, a většina z nich je výrazně dražších

Podívejte se na vůz na oficiálním videu:

Zrychlení ze světa supersportů dosahuje Ioniq 5 díky ohromujícímu výkonu 650 koní, kterého dosahuje krátkodobě v režimu N Grin Boost. V tu chvíli jedou naplno dva elektromotory – jeden na přední a druhý na zadní nápravě, dopované sadou akumulátorů o celkové kapacitě 84 kWh. Díky elektronicky řízenému zadnímu diferenciálu umožňuje Ioniq 5 N i driftování, a aby navodil pocit ze spalovacího sportovního auta, disponuje umělým zvukem i umělým „řazením, které trháním a změnou intenzity akcelerace vyvolává dojem klasické převodovky. Jinak je vůz vybaven jen jedním stálým převodem. Maximální rychlost je na elektromobil slušně nadstandardních 260 kilometrů v hodině a tabulkový dojezd na nabití baterie činí 448 kilometrů. Byť této hodnoty rozhodně nedosáhnete, bude-li potenciálu auta využívat naplno.

Kompletní informace o Hyundai Ioniq 5 N se dočtete ve starším článku zde:

V nabídce jsou dvě výbavy, které se ale liší pouze jedinou věcí, a sice sedadly. Za extra 40 tisíc, tedy za 1 839 990 korun celkem, dostanete čalounění v kombinaci kůže/Alcantara a hlavně odvětrávání předních sedadel. Standardně jsou sedadla sice stejně tvarovaná, ale bez odvětrávání a s čalouněním kůže/látka. Jinak na autě není co konfigurovat. Ioniq 5 N je vždy jen s jedním pohonným ústrojím, s ostře designovanou karoserií s aerodynamickými prvky, kompletní sadou asistentů a velmi bohatou vnitřní výbavou.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů