Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai i30 kombi 1,6 GDI: Přímo proti octavii

Naše téma
Redakce | 16.08.2012
dalších 6 fotek
Hyundai i30 | foto: Hyundai
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Když na začátku tohoto roku zamířil k prvním zájemcům nový hatchback i30 druhé generace, vyjadřovala se automobilka Hyundai k prodejním plánům hodně sebevědomě. Čas ukázal, že oprávněně.
A stejný scénář lze očekávat i nového kombíku.Výrobce rád připomíná, že i30 je evropské auto stvořené pro Evropu a netají se tím, že chce zatopit i takovým stálicím jakými jsou Ford Focus či Volkswagen Golf. Předpoklady na to vůz má, Korejci totiž vývoj pro značku nejdůležitějšího modelu, který byl navržen v německém Rüsselsheimu a vyrábí se ve slezských Nošovicích, vzali vážně a nic zásadního nepodcenili.

Proto nepřekvapí, že svého majitele si v České republice našlo už téměř tři tisíce nových „i třicítek", což je o dost víc než kolik se tu prodalo golfů, focusů či méganů. S novým kombíkem i30 však Hyundai útočí ještě výš, chce zatopit modle českých řidičů – Škodě Octavii..

Fluidní šmrnc a velký kufr

Už základ se povedl. Hyundai i30 kombi vypadá líbivě, vzhled se pochopitelně nese v typickém „fluidním" duchu, jehož linky korejským vozům dodal designér Thomas Bürkle. Při pohledu zvenku přitom nevypadá oproti octavii jako vyloženě „plnotučný" kombík, ale je to jenom zdání. Postavte tahle auta vedle sebe a budete překvapeni. Škodovka je delší o 84 mm (4569 mm), hyundai zase širší o 11 mm (1780 mm) a 32 mm vyšší (1500 mm). Novinka z Nošovic přitom vede v prostoru pro posádku, a to díky rozvoru, který je delší o sedm centimetrů.

A kufr? Nová „í třicítka" si mezigeneračně hodně polepšila, nyní nabízí pro zavazadla 528 litrů, což je sice méně než u octavie, ale pořád tato hodnota Hyundai posouvá mezi nejlepší v segmentu. Po sklopení sedadel pak i30 ztrácí pouhých 13 litrů.

Zavazadelník přitom nabízí i celou řadu praktických vychytávek. Dno srovnané s příjemně nízkou nakládací hranou má čtyři další úložné prostory, některé jsou dokonce i vyjímatelné. Takhle by měla vypadat „honba" za velkým kufrem – nejde jen o litry a čísla, ale i o praktičnost.

Příjemné překvapení čeká po otevření dveří. Interiér je kvalitně zpracovaný a taky dobře vypadá. Auto v testované výbavě Trikolor přitom nabízí téměř vše potřebné, rozhodně bych si pak připlatil ještě za Paket Parking (15 tisíc) nabízející například přední a zadní parkovací čidla, vyhřívání předních sedadel, automatické světlomety a především parkovací kameru, které důvtipně posílá obraz ze zádi vozu na vnitřní zpětné zrcátko. Co se týče prostoru, neměla by být ani nadprůměrně rostlá rodina zklamaná.

J(e)de to i bez turba

Testovaný vůz měl pod kapotou nejsilnější z benzínových motorů – šestnáctistovku GDI o výkonu 99 kW (135 koní). Klasický atmosférický motor dokazuje, že to jde i bez přeplňovaní. Je příjemně kultivovaný, pružný a táhne už od nízkých otáček a nevadí mu výlet s ručičkou až k červenému poli otáčkoměru. Šestistupňová manuální převodovka (jako základ pro všechny motorizace) pak vyniká přesným chodem a skvělým zpřevodováním. Na šestku tak motor při dálniční stotřicítce točí méně než 3 500 otáček, což zaručuje klid na palubě i příznivou spotřebu. Ta se během testu pohybovala pod sedmi litry.

Skvěle se výrobci povedlo naladit podvozek, oproti hatchbacku dostal kombík tužší uložení zadní nápravy a tvrdší tlumiče, čímž se dosáhlo ještě větší jízdní stability a omezení náklonů v zatáčkách. Nedošlo přitom ke zhoršení jízdního komfortu. I kombi v této disciplíně vyniká a pohodlně zvládne většinu nerovností na silnici. Snad jediným mírně rušivým jevem je valivý hluk od pneumatik, odhlučnění podběhů mohlo být o trochu důslednější. Uměle působí řízení, ale to v kategorii rodinných vozů nepatří mezi nejdůležitější parametry.

Mezi ně však patří pořizovací cena. Zatímco nejlevnější octavia combi se základním motorem 1,4 MPI vyjde na 397 900 korun, i30 kombi stojí s výkonnější čtrnáctistovkou o téměř sto tisíc méně – 299 900 korun. Podobné rozdíly najdete i u základních naftových motorizací, dokonce i výbavou je na tom lépe Hyundai. Sečteno, podtrženo, i30 kombi představuje především pro české rodiny (a fleetové manažery) mimořádně zajímavý vůz a ať o něm přemýšlím, jak přemýšlím, nenapadá mě žádný racionální důvod, proč by právě „í třicítce" neměli dát zájemci přednost.

+ vzhled a kvalitní interiér
+ objem a praktičnost zavazadelníku
+ jistý podvozek
+ poměr cena/výbava 


- valivý hluk od pneumatik
- řízení působí uměle

Hyundai i30 kombi:

motorzážehový čtyřválec
převodovkamanuální 6stupňová
max. výkon99 kW (135 k)
max. točivý moment164 N.m
max. rychlost192 km/h
spotřeba6,2 l/100 km
cena test. modelu395 990 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů