Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai i20 dostal decentní facelift. Pod kapotou zbyl jen tříválec

Naše téma
Dominik Valášek | 11.05.2023
dalších 6 fotek
Hyundai i20 | foto: Se svolením Hyundai
Kompaktní hatchback od Hyundai, figurující v segmentu Škody Fabie, dostal drobný facelift. Změny v interiéru i exteriéru jsou v detailech, vůz si ale polepšil v oblasti výbavy a podle slov automobilky nabízí bezkonkurenční chytré a asistenční technologie.
Navenek bez přímého porovnání rozezná Hyundai i20 po faceliftu od verze před faceliftem jen trénované oko. Největší změnou je nový přední nárazník s  jinak řešenými bočními průduchy, a zároveň výše položenou spodní lakovanou linií. Vůz má tak opticky štíhlejší mříž chladiče. Nový nárazník je také vzadu, kde jinak zůstala třeba i zajímavá světla s LED „blesky“, propojená úzkou linkou.

Podívejte se na dosavadní provedení i20 v krátkém oficiálním videu:

Čeho si však můžete povšimnout na první pohled, to jsou nové laky. Do nabídky přibyly tři, takže nyní lze vybírat z celkem osmi odstínů. Nová je perleťová šedá Lumen Grey a modrá Meta Blue, jednoznačně nejvýraznější je ale lak na obrázcích, které doprovází tiskovou zprávu – žluto-zlatá metalíza se jmenuje Lucid Lime. Stejně jako dosud, lze dovybavit i20 i kontrastní černou střechou.

Právě k „limetkové“ metalíze je pak doladěna i nová varianta interiéru, která má ve stejné barvě některé dekory, prošívání, a navíc má jiné čalounění sedadel s tečkovaným vzorem. Zásadnější jsou nicméně prvky výbavy, které nyní dostanete ve standardu. Každá i20 po modernizaci opustí výrobní linku s barevným displejem mezi klasickými analogovými budíky, nabíjecími konektory USB-C nebo vylepšeným systémem nouzového volání eCall. V základu jsou také dva bezpečnostní asistenty – konkrétně systém autonomního brždění, rozpoznávající chodce i cyklisty, a systém aktivního vedení v jízdních pruzích.

Na přání si dále lze objednat třeba digitální přístrojový štít, nahrazující klasické budíky nebo velký displej infotainmentu o úhlopříčce 10,25“ s bezdrátovou aktualizací mapových podkladů. V nabídce je také spousta dalších jízdních asistentů, a to včetně adaptivního tempomatu NSSC (Navigation-based Smart Cruise Control), který upravuje rychlost prediktivně na základě údajů z navigace. Žárovky uvnitř vozu byly nahrazeny LED osvětlením, nechybí možnost ambientního osvětlení nebo audiosystém od Bose. Po stránce výbavy tedy i20 ušla slušný krok kupředu.

Co bude naopak mnoho lidí vnímat jako krok zpět, je vyřazení čtyřválcového motoru z nabídky. Dosavadní základní atmosférický motor 1.2i totiž mizí a zůstávají jen dvě verze přeplňovaného tříválce 1.0 T-GDI o výkonech 100 nebo 120 koní. Slabšímu provedení navíc přibyl mild-hybrid v podobě 48V startér-generátoru. Silnější ho měla už dosud.

Odchod čtyřválce však do určité míry kompenzuje příchod automatické převodovky. Vedle šestistupňového manuálu iMT, který umožňuje v některých případech „plachtění“ auta jako na neutrál i se zařazenou rychlostí, se v nabídce objeví také sedmistupňová dvouspojková převodovka.

Výroba modernizované i20 začne ve třetím čtvrtletí tohoto roku v tureckém Izmutu, kde má Hyundai svou továrnu. Ve stejném časovém horizontu bude také spuštěn prodej na českém trhu. Cena je zatím neznámá.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů