Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai FE Fuel Cell: Vodíkové SUV ujede až 800 km na jedno natankování

Naše téma
Daniel Fuglevič | 07.03.2017
dalších 10 fotek
Koncept Hyundai FE Fuel Cell. | foto: Hyundai
Hyundai si pro autosalon v Ženevě přichystal také futuristický koncept vodíkového SUV. Vypadá sice jako hudba budoucnosti, nicméně automobilka tvrdí, že jeho technologie chce mít v produkční formě už příští rok.
Koncept FE Fuel Cell je součástí plánu postupného uvedení až čtrnácti ekologických modelů do roku 2020.

Studie sice vypadá, že má daleko do sériové výroby, přesto jde o předobraz nástupce vodíkem poháněného modelu ix35 Fuel Cell. Ten je aktuálně prodáván v sedmnácti zemích světa.

Čtěte také: Hyundai i30 má kompletní ceník. Zatopí škodovce?

Novinka však představuje už čtvrtou generaci vodíkového pohonu. Celý systém je nyní o 20 procent lehčí, o 10 procent úspornější a samotné palivové články jsou o 30 procent účinnější, čímž je zajištěn dojezd až 800 km na jedno natankování. Což je zatím největší dojezd v kategorii vodíkových aut.

O futuristickém designu už byla řeč, minimalistickému interiéru pak vládnou hned tři displeje, z čehož dva jsou dotykové a nahrazují klasický středový panel s tlačítky.

Čtěte také: Hyundai představil kombík i30. Jak se vám líbí?

Zajímavým prvkem výbavy jsou přenosné bateriové stanice, které jsou zásobovány energií z vozu a následně zajišťují cestujícím možnost dobití svých vlastních zařízení jako smartphonu, tabletu či notebooku. V kufru dále najdete chytře schovanou a stále dobíjenou elektrickou koloběžku.

Plán automobilky je jasný. Designový jazyk i nejnovější technologie v oblasti vodíkového pohonu chce Hyundai v určité formě použít již u nového SUV pro rok 2018.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů