Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hypersport od Mercedesu dostane 1035 koní. Zařídí jej pět motorů

Naše téma
Dominik Valášek | 24.04.2017
Mercedes Project One. | foto: Mercedes-AMG
Chystaný hypersport Project One od sportovní divize AMG automobilky Mercedes-Benz má být výstavní skříní technologií převzatých přímo z Formule 1. Novinka prý bude extrémní v každém ohledu a nyní přichází i první zmínka o finálním výkonu.
Stavebním kamenem hybridního pohonného ústrojí Projectu One se stane malý přeplňovaný vidlicový šestiválec o objemu 1,6 litru, prakticky přímo převzatý z monopostu F1. Jen spalovací motor sám o sobě přinese 759 koní výkonu (558 kW), ale pomohou mu ještě čtyři další elektromotory.

Celkem by se tedy dalo říci, že se Project One pochlubí pěti motory.

Po jednom motoru se objeví v každém předním kole, jeden bude pomáhat přímo klikové hřídeli a ten poslední má roztáčet turbodmychadlo pro eliminaci prodlevy turba. Pouze na elektřinu Project One zvládne ujet nějakých 48 kilometrů. Výsledný výkon celého komplikovaného systému potom údajně činí 1035 koní (761 kW).

Čtěte také: VIDEO: Nová Honda Civic Type R je nejrychlejší předokolkou na Nürburgringu

Poměrně úchvatný výkon se navíc popasuje s autem těžkým jen 1315 kilogramů. Ani tato hodnota zatím bohužel není potvrzena, ale lze se úspěšně domnívat, že je velmi blízko pravdě.

Project One byl představen potenciálním zájemcům již měsíc zpátky a podle všeho se jedná o vskutku monstrózní a také patřičně exkluzivní hračku. Mercedes přivede na svět jen 275 kusů, z nichž každý vyjde nadšeného miliardáře na 2,4 milionu dolarů (v přepočtu 60,5 milionu korun).

Čtěte také: OBRAZEM: Tyhle české sporťáky uměly i přes 300 km/h. A měly motory z tatrovek

Kupní cenou však finanční zátěž rozhodně nekončí. Jak bylo oznámeno dříve, motor z formule si vybere svou daň v podobě náročné údržby. Každých 50 tisíc kilometrů bude na majitele čekat velmi náročná repase agregátů, je však otázkou, jestli nějaký Project One tolik vůbec najede.

Nám obyčejným smrtelníkům ukáže Mercedes Project One v září. Jak by mohl německý hypersport vypadat, snad napovídají neoficiální ilustrace, které najdete v galerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů