Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Britská firma tvrdí, že vymyslela revoluční pohonné ústrojí. V čem je nové?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 01.03.2018
GKN Technology Demonstrator 2018 (GTD18). | foto: GKN
Vpředu spalovací jednotka s inovativním způsobem rozdělení pohonu, vzadu samostatný elektromotor a dohromady pohon všech kol bez nutnosti propojení náprav. Zajímavý prototyp britské firmy GKN možná ukazuje budoucnost hybridních vozů.
Co se může na fotkách zdát jako testovací mula nové generace Mercedesu-AMG GLA 45 je ve skutečnosti funkční prototyp technologické firmy GKN, která se již delší dobu zabývá vývojem pohonných ústrojí, převodovek a dalších automobilové techniky. Díly mimochodem vyrábí třeba pro Porsche, Ford či Volvo.

Auto s jednoduchým kódovým označením GTD18 je prototypem, který využívá nevídaný hybridní systém. Samostatný elektromotor s bateriemi pohání zadní kola, kdežto přední nápravu zase pohání klasický spalovací motor využívající relativně nové zařízení nazvané Twinster. To už v současnou chvíli používá třeba Opel v modelu Insignia.

Twinster v pohonném řetězci nahrazuje diferenciál s finálním převodem a je napojen přímo na standardní převodovku. Místo klasického soukolí diferenciálu se v něm nachází dvojice samostatně elektronicky ovládaných spojek, vedoucích ke každému přednímu kolu zvlášť. Díky tomu umí Twinster okamžitě a plynule měnit přísun točivého momentu na levou či pravou stranu a docílit vektorování točivého momentu.

Vlivem hybridního pohonu dále vůz nepotřebuje klasickou rozvodovku a uprostřed hnací hřídel, přičemž zástavbou elektromotoru vzadu byla vyhozena i původní zadní náprava. Elektrický pohon zadní kol dostal název eTwinsterX, je dvourychlostní a produkuje 163 koní (122 kW) a 210 Nm točivého momentu.

Baterie jsou uloženy za zadními sedačkami a GKN tvrdí, že tento systém lze jednoduše namontovat i do dalších existujících platforem současných vozů. Nezávisle elektricky poháněná zadní náprava sice dnes není úplnou novinkou, ale GKN svoje řešení za novinku považuje.

Je totiž navrženo přímo s myšlenkou dodatečného systému, kterým by mohly automobilky lehce hybridizovat své dosavadní modely, zvýšit jim tak výkon a snadno zajistit pohon všech kol. Zde je právě výhodou, že eTwinsterX umí fungovat – pokud je to nutné – ve spolupráci se systémem Twinster na přední nápravě a točivý moment tak lze na všechna kola rozdělovat mnoha způsoby.

Jezdí i čistě na elektřinu
K tomu dokáže prototyp hybridního GLA jezdit buď čistě s pohonem předních kol za využití svého původního spalovacího motoru, v tomto případě čtyřválce s turbem o výkonu 380 koní (284 kW), nebo využívat jen elektrického pohonu zadní nápravy. Anebo obě nápravy zkombinovat a pohánět všechna kola.

Elektronika se pak postará o vektorování točivého momentu v závislosti na přilnavosti pneumatik a stavu vozovky, takže umí fungovat vlastně stejně dobře jako ostatní moderní pohony všech kol.  

GKN zatím nezveřejnilo dynamické schopnosti jejich prototypu a bohužel tak nemůžeme jejich technologický „zázrak“ porovnat s dovednostmi standardního GLA 45. Každopádně ale jde o velice zajímavý nápad, u něhož je teď potřeba jenom čekat, zda se uchytí a budou mít o něj velké automobilky zájem.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů