Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda FCX: První vůz poháněný palivovými články

Naše téma
Redakce | 16.10.2012
Honda FCX | foto: Honda
Kodaň /FOTOGALERIE/ - Společnosti Honda, Toyota, Nissan a Hyundai podepsaly v Kodani Memorandum o porozumění (Memorandum of Understanding) s organizacemi severských zemí podporujících uvedení elektromobilů poháněných palivovými články (FCEV) na trh.
Součástí dohody je také rozvoj infrastruktury čerpacích stanic na vodík v letech 2014 až 2017.

Automobilka Honda zároveň oznámila, že v roce 2015 uvede na trh v Japonsku, USA a Evropě zcela nový elektromobil poháněný palivovými články. Tento nový vůz má pro řidiče představovat další technologický pokrok a významné snížení nákladů.

Podepsané Memorandum se snaží vytvářet dialog s veřejnými a soukromými subjekty v Norsku, Švédsku, na Islandu a v Dánsku o urychlení uvedení FCEV vozidel na trh.

Memorandum navazuje na dohodu podepsanou výrobci automobilů v Evropě v roce 2009, která označila rok 2015 jako možný horizont pro uvedení těchto vozidel na trh v regionech, kde je k dispozici infrastruktura čerpacích stanic na vodík.

Ken Keir, výkonný viceprezident společnosti Honda Motor Europe k tomu řekl: "V roce 2002 se Honda stala první automobilkou na světě, která uvedla do silničního provozu automobil poháněný palivovými články a nabídla jej tak běžným uživatelům. Proto chceme i nadále zajímat vůdčí pozici ve vývoji technologie palivových článků ve světě, a to včetně Evropy. Toto memorandum jen potvrzuje náš závazek."

Memorandum o porozumění bylo podepsáno za přítomnosti dánského ministra dopravy a ředitele Mezinárodní Energetické Agentury (IEA) a Ředitelství pro udržitelnou energetickou politiku a technologie na konferenci 3GF (Global Green Growth Forum) v Kodani.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů