Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda CR-V 2,2 i-DTEC: Univerzál bez chytáků

Naše téma
Redakce | 16.01.2013
dalších 9 fotek
Honda CR-V | foto: Honda
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Na konci uplynulého roku se na českých silnicích poprvé objevila čtvrtá generace oblíbeného „esúvéčka" od Hondy – modelu CR-V. Je tedy ten správný čas trochu se na něj podívat.
Hned na úvod je třeba přiznat, že Honda vlastně ani neměla co pořádně vylepšovat. Předchůdce totiž bezpochyby představoval dobré auto. Konstruktéři se tak nyní mohli zaměřit především na vylepšení některých detailů a vzhledu. Nečekejte proto revoluci.

Designový svéráz

Vždyť i rozměry zůstaly takřka totožné. Nezměnila se ani délka, ani šířka, dokonce ani rozvor. Nové CR-V je vlastně jen o 30 mm nižší, zároveň však došlo k mírnému zvětšení světlé výšky. Karoserie samozřejmě dostala nové tvary, které sice zřetelně navazují na předchůdce, ale působí mnohem výrazněji a dynamičtěji.

Zaujme především masivní třídílná mřížka chladiče, vytažené blatníky, rozkročený postoj a jakoby přifouknutá záď. Upřímně řečeno, jen málokdo asi o novém „céervéčku" prohlásí, že je krásné. Jenže stejně tak není v žádném případě ošklivé. Na těch zajímavých tvarech prostě něco je.

A navíc nejsou samoúčelné. Přispívají totiž k nadprůměrné prostornosti v kabině i využitelnosti kufru, v tom ostatně vynikal i předchůdce. Aktuální generace se však chlubí objemem pro zavazadla o 65 litrů větším (589 litrů), po sklopení zadních sedadel pak můžete využít 1 669 litrů. Dostatek prostoru mají nejen cestující vpředu, ale i ti na zadních sedadlech.

Plastově vyhlížející palubní deska se nemusí líbit každému, ale výrobce použil kvalitní, bytelné materiály a jejich zpracování je příkladné. A chválím i dál: sedačky jsou pohodlné, řadicí páka je díky vyvýšené pozici stále po ruce, pozice za volantem je příjemná a řidič či řidička má z auta výborný výhled. Ani ergonomie ovládání není špatná. Ale potěší i drobnosti, které dokazují, že v Hondě opravdu přemýšleli – například dostatek přihrádek a odkládacích prostorů, nebo polstrování těch částí středového tunelu, u nichž hrozí pravidelný kontakt s kolenem.

Technický upgrade

Motor 2,2 i-DTEC, který najdeme pod kapotou, není žádnou horkou novinkou. Poprvé se objevil už před čtyřmi lety v accordu, s drobnými úpravami jej využívala i předchozí generace CR-V. V té aktuální naftový čtyřválec nabízí totožný výkon (110 kW) i točivý moment (350 N.m), slibuje však nižší spotřebu.

Hlavní předností motoru je bezesporu jeho kultivovanost (samozřejmě ve spojení s kvalitním odhlučněním kabiny) a příjemný projev s poměrně čitelným nástupem točivého momentu. Dynamika je i pro tak velký vůz více než dostatečná. A ona spotřeba? Jak už to tak bývá, od té slibované se liší. Test Deníku.cz skončil s hodnotou 7,4 litrů na 100 km. To není vůbec špatné.

Na jízdních vlastnostech „céervéčka" se hledají chyby docela obtížně. Přepracovaný podvozek, tužší karoserie a modernizovaný systém pohonu všech kol Real Time AWD se totiž pozitivně podepsaly na zlepšení chování nejen na silnici, ale i na rozbitých a „špinavých" cestách.

Podvozek spolehlivě tlumí většinu nerovností, honda působí jistě a čitelně, překvapí i svou ochotou zatáčet. Jako byste ani neřídili SUV. K tomuto pocitu přispívá i docela přesné a komunikativní řízení, stejně jako precizní řazení šestistupňové převodovky.

S novou generací se objevuje také modernizovaný pohon všech kol, který má místo dvou mechanicky poháněných hydraulických čerpadel čerpadlo jediné a s elektrickým pohonem. Díky tomu je systém o 16 kilogramů lehčí a hlavně dokáže rychleji reagovat.

To je důležité, Real Time AWD totiž pracuje zcela samostatně a prakticky nezávisle na řidiči. Systém si sám vyhodnocuje aktuální podmínky a podle nich distribuuje točivý moment. Funguje to spolehlivě, o čemž jsme se mohl přesvědčit jak na kluzkých zimních silnících, tak v lehkém terénu. Do toho těžkého se CR-V nehodí.

Dobrá koupě

Ano, Honda CR-V je skutečně dobrá koupě a sázka na jistotu. Už předchozí generace byla povedená, ta nová řadu věcí ještě vylepšila a je bez výraznějších chyb. Základní cena začíná na 544 tisících korunách a dostanete dvoulitrový benzínový motor a pohon jen přední nápravy. Nejlevnější diesel pořídíte za 689 tisíc. Není to málo, ale už v tomto základu dostanete slušnou výbavu.

+ kvalitní interiér
+ prostornost, variabilita interiéru
+ dobré jízdní vlastnosti


- malý úhel otevírání u pátých dveří
- jen do lehkého terénu

Honda CR-V 2,2 i-DTEC:

motorvznětový čtyřválec
objem2199 cm3
max. výkon110 kW (150 k)
max. točivý moment350 N.m
max. rychlost190 km/h
0-10010,6 s
spotřeba6,8 l/100 km
cena test. modelu819 000 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů