Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Historie policejních vozů u nás. Řadu Škodovek narušila jen sovětská auta

Naše téma
Radek Pecák | 13.10.2019
dalších 21 fotek
V 70. letech začaly být policejní vozy žluté | foto: Radek Pecák
V průběhu minulých desetiletí uniformovaní policisté využívali vozidla ve čtyřech barevných kombinacích. Nejprve ovšem nebyla od ostatních auta odlišena vůbec.
Ještě letos proběhne další fáze obměny vozů, které ke své činnosti využívají uniformovaní policisté. Většinou se bude jednat o výměnu Octavií za Octavie. Ovšem exempláře z "dvojkové" řady nahradí Octavie III. Poslední větší výměna služebních aut s kamufláží se totiž uskutečnila na přelomu minulého a současného desetiletí. Některá vozidla, v nichž mají policisté stíhat zločince, již má tak najeto více než čtyři sta tisíc kilometrů.

Novinkou ve výbavě nových policejních octavií budou výrazněji svítící majáky a třeba také vytlačovací rámy před předním nárazníkem.

První auta, které u nás policisté využívali, nebyla od těch ostatních pohybujících se na silnicích, nikterak odlišena. Až v roce 1957 se prosadila modrá barva. Nikdo však nespecifikoval, jaký odstín je ten správný. Vždy se nakupovala vozidla s takovým modrým lakem, jaký právě výrobce nabízel i pro civilní zákazníky. Bylo tak možno před služebnami Veřejné bezpečnosti spatřit jak blankytně modrá auta, tak i v barvě zralých švestek.

Příklady takto zbarvených aut najdete v naší fotogalerii.

Přes boky karosérie pak vedl bílý pruh orámovaný červenými linkami. V něm se nejprve nacházel nápis Hlídka VB, později pak Veřejná Bezpečnost. Vůbec prvním vozidlem, na kterém se toto barevné provedení například u Pražské hlídkové služby objevilo, byla Škoda 1101P, zvaná Bojový Tudor. Tento automobil s otevřenou karosérií poháněl čtyřválec se zdvihovým objemem 1089 cm3 a výkonem 32 koňských sil.

Vždy se nakupovala taková modrá, jaká byla z tovární lakovny k dispozici


Později následovaly další typy vyráběné v Mladoboleslavské Škodě. Hojně rozšířené byly typy 1201 a 1202, u nichž vzrostl objem motoru na 1221 cm3 a výkon až na 47 koní.

Žigulíky a Volhy byly rychlejší
Postupně se do vozového parku začala dostávat i vozidla vyráběná na území tehdejšího Sovětského Svazu. Konkrétně se jednalo o typy VAZ 2101 a následujících verzí a Volhy 21 a 24. Ty byly v oblibě díky robustní konstrukci a relativně výkonnému motoru. Kombík dokonce disponoval až sedmi místy pro cestující.

V roce 1975 začali policisté dostávat nové vozy se žlutým lakem. Obě kapoty a dveře však zůstávaly bílé. Na těchto plochách se pak skvěla obrovská písmena VB. Policisté byli tehdy vídáni ve Škodách typové řady 120, opět v "žigulících" nebo Volhách. Toto žlutobílé zbarvení s používalo až do roku 1991, kdy ho nahradila bílá barva se zeleným pruhem.

V té době tvořily hlavní část policejních vozů Favority, později Felicie a Fabie. V roce 2008 však tehdejší minister vnitra Ivan Langer prosadil jako základní barvu stříbrnou, kterou doplňují žluto-modré reflexní prvky. Tato kombinace se s drobnými úpravami používá dodnes.

Nejčastěji uniformovaní policisté při plnění služebních povinností vyjíždějí v octaviích, k dispozici ovšem maji třeba také i v Nošovicích vyráběná SUV Hyundai ix35 a Tucson.

Další výběrová řízení na dodávky tisícovek policejních vozů se připravují.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů