Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hennessey chce porazit Bugatti Chiron. Jeho nový hypersport má překonat 460 km/h

Naše téma
Daniel Fuglevič | 21.10.2017
dalších 19 fotek
Hennessey Venom F5. | foto: Hennessey
Americký úpravce a výrobce Hennessey Performance chce zase dokázat svou nadřazenost v kategorii nejrychlejších produkčních vozů světa. Nástupce vysloužilého Venomu GT si to totiž opět rozdá s francouzským Bugatti.
Podobný scénář probíhal už před léty, kdy Hennessey uvedlo svůj model Venom GT, postavený na rozsáhle modifikovaném základu Lotusu Elise. A nakonec díky němu v maximální rychlosti překonalo tehdy vrcholné Bugatti Veyron.

Historie se tedy opakuje a proti novému Bugatti Chiron, u něhož automobilka teprve odhaduje maximální rychlost okolo 463 km/h, se má postavit nový model od texaské firmy. Zcela nový Hennessey Venom F5 prý dokáže překonat rychlost 466 km/h.

K tomu má pomoci uprostřed umístěný vidlicový osmiválec se dvěma turbodmychadly a výkonem až 1500 koní (1103 kW). Tentokrát přitom Hennessey nevychází z konstrukce jiného auta, ale pro vůz zkonstruovala vlastní karbonový monokok, který by měl zajistit o přibližně půl tuny nižší hmotnost než u konkurenčního Chironu.

Všechna síla bude putovat zřejmě jen na zadní kola skrze jednospojkovou převodovku s pádly pod volantem, jelikož tento typ převodovky je lehčí než dvouspojkové skříně. Pro odvážné zákazníky by poté měla být nabízena i možnost manuální převodovky.

Jen pro srovnání techniky obou vozů: Bugatti používá uprostřed uložený, čtyřikrát přeplňovaný šestnáctiválec o výkonu 1500 koní (1103 kW). K přenosu síly na všechna kola slouží dvouspojková sedmirychlostní automatická převodovka a hmotnost Chironu činí 1996 kg.  

Pro výrobu nového Venomu F5 pak Hennessey založil zcela novou divizi, která se bude starat jen o stavbu těchto speciálních vozů. Auto bude stejně jako předchůdce vyráběno pouze v malé sérii, nicméně v dostatečném počtu, aby se zařadilo do kategorie produkčních automobilů.

Mimochodem, označení F5 v názvu modelu odkazuje na nejsilnější tornádo podle Fujitovy stupnice, při němž vítr dosahuje rychlosti od 420 do 512 km/h.

Pět set kilometrů za hodinu sice od Hennessey nikdo nečeká, ale určitě půjde o zajímavý souboj těch nejrychlejších produkčních aut světa. Na samotný pokus o maximální rychlost si ale budeme muset ještě počkat. Teprve 1. listopadu chce totiž Hennessey svůj výtvor naživo představit na automobilové výstavě SEMA v Las Vegas. Do té doby nám musí stačit pár zveřejněných ilustrací a upoutávka níže.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů