Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Růže mezi trním. Sedmnáctiletá Valentýna na harvestoru ráda pracuje v přírodě

Naše téma
Jan Braun | 06.04.2024
dalších 17 fotek
Valentýna Smutná studuje na trutnovské Lesárně obor operátor těžebně dopravních strojů. | foto: Deník/Jan Braun
Vždycky ji to táhlo do lesa. Sedmnáctiletou Valentýnu Smutnou ze Starkoče velmi láká práce s vyvážečkou dřeva. Není divu, je totiž jedinou dívkou, která ve třetím ročníku studuje na Lesárně v Trutnově obor operátor těžebně dopravních strojů. Lidé tak mohou mladou dívku v lese potkat na mnohatunových strojích všetně velkého  harvestoru.
Nejtěžší obor České lesnické akademie byl dlouho výhradně doménou chlapců. „Je to spíš práce pro kluky, ale zase se říká, že ženy mají schopnost zvládat více činností najednou. Něco na tom bude, to se mi daří,“ usmívá se Valentýna.

Sedmnáctiletástudentka trutnovské Lesárny Valentýna Smutná při práci s vyvážečkou dřeva:

Navíc do prvního ročníku letos nastoupily holky dokonce tři. „Moc mě baví práce v přírodě. Po třech letech jsme si ale na sebe s klukama zvykli,“ říká studentka. Česká lesnická akademie v Trutnově je v Česku a na Slovensku jedinou školou, která provádí výuku operátorů těžebně dopravních strojů.

Přírody si při studiu užije víc než dost. „Do lesa jezdíme třikrát týdně. Baví mě klid a starat se o přírodu. Ve škole jsem spokojená, kluci mě přijali. Ze začátku jsem byla dost introvertní. To bylo těžší, ale postupně se situace zlepšila,“ popisuje.

Před budovou Školního polesí v Horním Starém Městě názorně předvádí práci na vyvážecím vleku, když pohotově nabírá a vykládá klády. „Stroje jako vyvážečka jsou fajn. Hodně nám dalo, že jsme se naučili na simulátorech, jak se vše ovládá a k čemu slouží jednotlivá tlačítka. Přechod přímo na stroje byl tak snadnější, i když je něco úplně jiného sedět v učebně před obrazovkou simulátoru než v kabině vyvážečky nebo harvestoru,“ vysvětluje.

Jak uvedl ředitel Lesárny Miloš Pochobradský, studenti mají k dispozici deset simulátorů, z toho dva nejmodernější na světě. Trénují na nich práci s těžebními stroji ve virtuálním prostředí. „Studenti chodí na simulátory dobrovolně i po škole odpoledne a večer. Naučí se především manuálně ovládat stroje a pohybovat s mašinou, aby v lese nic nepoškodili. Na počítači tolik nevadí, když strom spadne na kabinu, v lese by to bylo fatální,“ říká Pochobradský.

Valentýna Smutná už zvládá i praxi v lese. „Jezdím s vyvážecím traktorem, nakládáme dřevo v lese a porostech. Jezdila jsem i v harvestoru, kácela jsem stromy. To mě dost bavilo.“

Oboru „harvestoráka“ by se nejraději věnovala i po škole. „Chtěla bych se toho držet, hrozně mě láká práce s vyvážečkou dřeva. Neumím si představit, že bych dělala někde v továrně nebo na pokladně v supermarketu, kde je hodně lidí,“ přiznává.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Nattalie, 06.04.2024 17:38
Slečně přeju ať se daří?. Taky dělám jakožto baba v lese a stěžovat si vůbec nemůžu?. Je to skvělý pocit, když sedíte v traktoru a lidí čumí s otevřenou hubou, že to řídí ženská?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů