Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bizarní automobilový rekord: Nejtěsnější prostor projetý tahačem na dvou kolech

Naše téma
Dominik Valášek | 05.10.2023
Marco Davide v tahači při překonávání rekordu | foto: Guiness World Records
Guinessova kniha rekordů (dnes už jen Guinessovy světové rekordy) je plná skutečně zvláštních kuriozit. U nich se člověk často podivuje nad tím, čím vším jsou lidé ochotní se zabývat. Přesně to nás napadlo v momentě, kdy padnul rekord za průjezd tahačem po dvou kolech skrz nejužší prostor.
Nový rekord má na svědomí třiačtyřicetiletý italský automobilový kaskadér Marco Davide. V tahači od Renaultu využil Davide rampu k tomu, aby dostal vůz na dvě kola, a projel prostorem o šíři 380 centimetrů, ohraničeným bariérami.

Parametry rekordu stanovují, že vůz musí ujet v prostoru dané šíře po dvou kolech vzdálenost deseti metrů, a pak samozřejmě dopadnou na všechna čtyři kola bez převrácení. Davide zvládl průjezd před komisí až na třetí a poslední pokus, jak je vidět na videu. V prvních dvou pokusech nezvládl korekce a rozhodil bariéry.

Na videu je také patrné, že jet s tahačem po dvou kolech rozhodně nebude nic snadného. Vůz se vlní jednak na pneumatikách s vysokým profilem, jednak i v samotném rámu, a samozřejmě v uložení kabiny. Marco Davide v rozhovoru pro Guinessovy světové rekordy podotkl, že se kabina pohybovala ve velkém rozsahu, a že stačilo milimetrové přidání plynu, aby „začala tancovat jako balerína.“

Zároveň je vidět, v jak ohromném náklonu musí tahač být. To je dáno rozložením hmotnosti, kdy je těžký rám s nápravami a agregáty až dole u země, a kabina, přestože je dost vysoká, vlastně sama o sobě tak těžká není. I kvůli tomu Davide řekl, že vedle velkého psychického vypjetí, bylo zdolání rekordu náročné i fyzicky, a že po něm hodně cítil ruku a rameno.

Šíře 380 centimetrů se zdá jako hodně místa, ale ne když jedete kamionem po dvou bočních kolech. Je také potřeba říci, že obdobné rekordy pro osobní automobily jsou zajeté v o hodně těsnějším prostoru. Aktuálním držitelem rekordu z roku 2016 je Brit Alastair Moffatt, který projel po dvou kolech osobákem mezerou o šíři 44,5 centimetru. Spolu se svým bratrem Johnem drží Moffatt také rekord za nejužší prostor, projetý po dvou kolech dvěma auty souběžně – ten činí 129 centimetrů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů