Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Gordon Murray obdržel Řád britského impéria za „služby v oblasti motorismu“

Naše téma
Jiří Švamberk | 04.05.2019
Gordon Murray získal od prince Charlese Řád bristkého impéria | foto: archiv
Designér slavného McLarenu F1 a některých z nejúspěšnějších monopostů F1 všech dob dostal toto ocenění od prince Charlese v Buckinghamském paláci.
Charles princ z Walesu byl ceněn Řádem britského impéria a stal se jeho komandérem. Toto ocenění získal za přínos motorsportu a automobilovému průmyslu za posledních 50 let.
 
Murray tento řád přirovnal ke svým největším životním úspěchům, mezi něž patří například titul Mistra světa formule 1 nebo nejrychlejší automobil světa, kterým se pyšnil McLaren F1.

Murray dopomohl stáji Brabham k zisku dvou titulů (1981 a 1983) a také stál za úspěchem McLarenu v letech 1988–1990. Po tomto veleúspěšném triptychu se začal věnovat designu silničních aut.
 
I zde byl extrémně úspěšný, když navrhl třímístný McLaren F1, který byl nejen nejrychlejším autem planety, ale také v roce 1995 vyhrál 24h Le Mans. Šéfoval také vývoji supersportu Mercedes-Benz SLR McLaren, kde však narážel na obstrukce ze strany zadavatele, což mělo za následek, že Murray se k tomuto vozu nehlásí s bůhvíjakým nadšením. Podle něj byl až příliš těžký.

Gordon Murray získal od prince Charlese Řád bristkého impéria

 
V roce 2005 založil společnost Gordon Murray Design Ltd, která se specializuje na poradenství v oblasti designu a konstrukce automobilů. Mezi jeho poslední počiny patří také nové TVR Griffith.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů