Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Google si plácl s automobilkou Fiat Chrysler. Společně postaví autonomní vůz

Naše téma
Redakce / ČTK | 04.05.2016
Chrysler Pacifica. | foto: Chrysler
Americká technologická společnost Google koupí od automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) sto hybridních vozidel, aby mohla rozšířit svůj program testování samořízených aut. Spolupráce by měla vyústit ve výrobu nového autonomního vozu.
Podle agentury Reuters jde o dosud nejpokročilejší obchodní partnerství mezi automobilkami a americkým Silicon Valley.

FCA podle dohody vybaví technologií autonomního řízení sto svých minivanů Chrysler Pacifica, které uvedla na trh v únoru. Tyto upravené vozy ale samozřejmě do prodeje nepůjdou, poslouží k testování a jako základ budoucího autonomního automobilu.

Pro obě strany je dohoda výhodná. Zatímco koncern FCA má samozřejmě bohaté zkušenosti v automobilovém průmyslu, Google se intenzivně věnuje vývoji technologií autonomního řízení. Od roku 2009 prototypy Googlu - ať už vlastní vozítka či klasické vozy vybavené potřebnou technikou - najezdily 2,4 milionu kilometrů v autonomním režimu.

Google plánuje, že první auto s vlastním autopilotem nabídne v roce 2019. Bude mít zřejmě značku Google s dodatkem, že výrobcem je automobilka FCA.

Americký regulační úřad NHTSA v únoru informoval Google, že systém, který její auta řídí, by podle federálního zákona bylo možné považovat za řidiče. Byl to důležitý posun k tomu, aby Google získal povolení k provozu takových plně automatizovaných aut v běžné silniční dopravě.

Vývoji samořízených aut a příslušných technologií se věnují i další firmy, například výrobce elektromobilů Tesla Motors. Firmy vyvíjející tato auta si ale často stěžují na bezpečnostní regule, které jim brání tato auta účinně testovat.

NFTSA v současnosti pracuje na nových směrnicích pro oblast autonomních vozů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů