Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Golf Variant TGI je v prodeji. Plynové kombi jezdí za korunu na kilometr

Naše téma
Redakce | 29.01.2014
Volkswagen Golf Variant TGI BlueMotion. | foto: Volkswagen
Praha - Po modelech up!, Touran, Passat a Passat Variant uvádí Volkswagen na český trh v pořadí již páté auto s pohonem na stlačený zemní plyn CNG. Novinkou je Volkswagen Golf Variant TGI BlueMotion, jehož základní cena byla stanovena na 468 900 korun.
Nový plynový kombík (test naftového Golfu Variant si můžete přečíst tady) je k dispozici ve všech třech výbavových liniích: Trendline, Comfortline a Highline.

Výbava Trendline zahrnuje mimo jiné rádio Composition Touch s pětipalcovým dotykovým displejem, čtečkou paměťových karet SD a vstupem Aux-IN, dále automatickou dvouzónovou klimatizaci, výškově a podélně nastavitelný tříramenný volant, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, systém rozpoznání únavy řidiče, elektronickou uzávěrku diferenciálu XDS, elektronickou ruční brzdu včetně funkce Auto Hold, systém start/stop, 7 airbagů, elektrické ovládání oken vpředu i vzadu či palubní počítač.

Volkswagen Golf Variant TGI BlueMotion.


Linie Comfortline (od 503 900 Kč) přidává rádio Composition Colour s pětipalcovým barevným displejem, 8 reproduktory a přehrávačem CD, patnáctipalcová kola z lehké slitiny, kůží obšitý volant a hlavici řadicí páky, tempomat s omezovačem rychlosti nebo výškově nastavitelné sedadlo spolujezdce.

Na vrcholu stojí výbavová linie Highline (od 531 900 Kč), která se od výbavy Comfortline liší rádiem Composition Media s 5,8" barevným dotykovým displejem, přehrávačem CD, vstupem USB a handsfree Bluetooth. Dále zahrnuje například šestnáctipalcová kola z lehké slitiny, multifunkční volant, dekorační osvětlení, mlhové světlomety s funkcí statických světel pro odbočování, sportovní sedadla, dešťový senzor a samostmívací vnitřní zpětné zrcátko.

Pod kapotou vozu pracuje zážehový čtyřválec 1,4 litru o výkonu 110 koní, na výběr je mezi šestistupňovou mechanickou převodovkou nebo sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG.

Volkswagen Golf Variant TGI BlueMotion.


Tlakové nádrže jsou uloženy pod podlahou v zadní části vozidla a pojmou 15 kg stlačeného zemního plynu, což by při udávané průměrné spotřebě 3,5 kg CNG na 100 kilometrů mělo postačit k překonání zhruba 430 km bez nutnosti doplňovat toto palivo. Při aktuální průměrné ceně CNG 25,50 Kč/kg vychází náklady na jízdu na necelých 90 Kč/100 km, tedy 0,90 Kč/km.

Dojde-li zásoba zemního plynu v oblasti bez možnosti doplnění CNG, přejde motor zcela plynule na spalování benzinu, pro který je vyhrazena standardní palivová nádrž o objemu 50 litrů.

V celé Evropě dochází k intenzivnímu budování plnicích stanic CNG – jejich počet překročil již hranici 4000. Nejvíce plnicích stanic CNG je v provozu v sousedním Německu a v Itálii (v obou zemích více než 900), v České republice, kde obliba CNG výrazně roste, mají motoristé k dispozici 52 veřejných plnicích stanic. Do konce roku zahájí provoz nejméně dalších 45, jen společnost E.ON jich otevře 12.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů