Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Šéf Lotusu se při testu auta nechal unést. O fous unikl ročnímu zákazu řízení

Naše téma
Dominik Valášek | 24.01.2018
dalších 6 fotek
Jean-Marc Gales. | foto: Lotus
Jste-li generálním ředitelem Lotusu, máte kromě mnoha dalších povinností zřejmě i odpovědnost za testování nových modelů. To je bezesporu zábavná součást náplně práce, ovšem i když jedete na pracovní projížďku, musíte si stále dávat pozor na všudypřítomné oči zákona. Nebo snad nemusíte?
Generální ředitel britské automobilky Jean-Marc Gales byl předvolán k britskému soudu kvůli tomu, že mu na úseku s povolenou rychlostí 70 mil v hodině (113 km/h) naměřil radar 102 mil v hodině (164 km/h). Není potom velkým překvapením, že Galesovi naměřili vysokou rychlost jen kousek od sídla Lotusu, když testoval nový model.

Největší problém celého překročení rychlosti ovšem spočíval v tom, že Gales neměl coby řidič zrovna čistý štít. Obdobně vysoká rychlost mu byla naměřena již před čtyřmi lety a v době, kdy šel k soudu, měl na kontě nehezkých 8 trestných bodů za různé větší či menší prohřešky. Kromě mastné pokuty, která by však nebyla až takový problém, to tedy vypadalo na řidičák „do čistírny“ a to na celý rok. Asi netřeba zmiňovat, že něco takového by se Galesovi nehodilo.

Naštěstí však zafungovala trocha pokání a jedna silná výmluva. Gales u soudu prohlásil, že by bez řidičáku nemohl jakožto ředitel automobilky otestovat chování vyráběných vozů. Toto stanovisko obměkčilo soudce natolik, že Gales vyvázl jen se zlomkovým trestem a řidičák musí odevzdat jen na měsíc, což je pro něj vcelku akceptovatelné.

Zdá se tedy, že všechno dobře dopadlo, ovšem vyvstává jedna zásadní otázka. Povedlo by se generálnímu řediteli Lotusu totéž, kdyby nebyl generální ředitel Lotusu? Každou chvíli skončí bez řidičáku někdo, koho řízení živí a mnohdy se jedná ještě o výrazně menší přestupky, než v tomto případě...
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů