Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

O danění garáže rozhoduje zápis v katastru. Nikoliv, zda v ní parkujete své auto

Naše téma
Vilém Janouš | 27.01.2024
Garáž. Ilustrační foto | foto: shutterstock
Máte na zahradě cosi jako garáž, ale auto se do ní pro všechny možné věci nevejde? Čili je to vlastně taková kůlna na všechno, co by se jednou mohlo hodit. Také z tohoto důvodu stavbu u finančního úřadu přiznáváte třeba jako sklad zahradního nářadí. S tím je nyní konec. Pokud je garហv katastru nemovitostí zapsána jako garáž, nelze ji už danit jako sklad. Na garហje totiž vyšší daňová sazba než třeba právě na kůlnu.   
Lidé proto na katastru nemovitostí zjišují potřebné údaje, aby se ujistili, že po změnách přiznávají daně správně. Většinu změn finanční úřady zpracují samy, ale stát nyní bude po lidech chtít, aby daně přiznávali podle toho, jak mají nemovitost zapsanou v katastru nemovitostí, ne podle toho, jak ji ve skutečnosti využívají.

„Vládní konsolidační balíček přinesl od 1. ledna 2024 v oblasti daně z nemovitých věcí zvýšení sazeb daně pro všechny nemovité věci v průměru na 1,8násobek,“ uvedl mluvčí Generálního finančního ředitelství LukᚠHeřtus.

Typickým příkladem jsou garáže. Řada lidí má nemovitost jako garហnahlášenou v katastru nemovitostí, ale neparkuje v ní auto a stavbu používá třeba jako sklad pro zahradní nářadí, ovoce a podobně. Nemovitost proto dosud přiznávali podle toho, jak ji využívali, například jako příslušenství k obytnému domu. To se ovšem od začátku roku mění.

„Od 1. ledna 2024 dochází k novému navázání u budov garáží a domů sloužících k rodinné rekreaci na zápis v katastru nemovitostí. Skutečné využití tak u těchto budov nebude relevantní,“ vysvětlila mluvčí ministerstva financí Petra Vodstrčilová.

Na garហje vyšší daňová sazba než třeba právě na kůlnu. Zatímco u této stavby je daňová sazba 3,50 koruny za metr čtvereční, u garáže je sazba už 14,50 koruny. Novela zákona o dani z nemovitých věcí přinesla více než čtyřicet změn.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů