Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Unikátní Škodovky přijely na sraz "Hundertgang" 2018. Soupeřily i ve sprintu

Naše téma
Radek Pecák | 31.07.2018
dalších 21 fotek
Sraz vozů Škoda Hundertgang | foto: Radek Pecák
Již od roku 1997 pořádá skupina nadšenců sdružená v poděbradském Veteran Car Clubu srazy vozů Škoda ze socialistické éry.
"Začalo to tak, že si parta kamarádů v mladém věku pořídila Škodovky řady 100 a hledali jsme podobné nadšence," vzpomíná dnes na začátky akcí s názvem Hundertgang hlavní pořadatel letošního srazu Jiří Najman. "Od té doby jsme vynechali jen dvakrát," dodává.

Letos se sraz konal na Vysočině v okolí Jihlavy a na programu byla rovněž návštěva muzea autíček v v obci Příseka, kde je obrovská sbírka modelů aut ze všech koutů světa, a třeba i na letištní dráze. Zde měli zájemci možnost poměřit síly ve sprintu na 400 metrů. A zejména modely rapid či "poladěné" Škody 110 R se dokázaly dostat iu docela hluboko pod 20 sekund. Kromě desítek Škodovek řad 100, 1000, 105/120, se účastnilo i několik kabrioletů Felicia, a také jedna "dvanáctsettrojka".

Velmi se mi líbila i nádherrně zrenovovaná Octavia 1200 Touring Sport, což byla na počátku 60. let vlastně taková Octavia RS. Výkon motoru tehdy zvětšení objemu válců i použití dvou karburátorů vyrostl na 55 koní a s autem bylo možné jet rychlostí až 130 kilometrů v hodině. Od běžných octavií se tento vůz dal rozeznat i díky masce chladiče převzaté z kabrioletu Felicia. Vyrobilo se jich jen 2300 kusů.

Stejní pořadatelé letos o víkendu od 28.do 30. září uspořádají v Poděbradech další ročník srazu vozů Škoda Garde a Rapid.

Ještě předtím se zájemci můžou jet podívat na řadu dalších zajímavých veteránských akcí. Například hned o blížícím se víkendu je v Lednici na jižní Moravě srat historických vozidel značky Tatra, o týden později se na Rakovnicko sjedou majitelé Velorexů, a na pardubické dostihové závodiště příznivci amerických aut i motocyklů. 18.8. je pak na programu další "traktoriáda" Železnohorský traktor a 2. srpna se na golfové hřiště do pražské Hostivaře sjedou nejkrásnější exempláře prvorepublikových aut a motocyklů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů