Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Foto: Trabant, Barkas i stopětka. Za socialistickými auty jeďte do bývalé NDR

Naše téma
Jan Markovič | 05.07.2019
dalších 21 fotek
Příslušníci dostali i kulaťoučké Barkasy.
V Drážďanech najdete muzeum východního Německa, které se z velké části věnuje komunistickým vozům.
Nevíte, co dělat o prodlouženém letním víkendu? Máme pro vás tip na výlet za časy tvrdého socialismu. V Drážďanech, které dříve patřily do Německé demokratické republiky, leží velké muzeum NDR. Paradoxně zabírá dvě patra nákupního centra, tedy ráje bujarého kapitalismu. Auta, která tam vystavují, stojí rozhodně za vidění.

Výstava socialistických aut v muzeu východního Německa oživí vzpomínky pamětníků. V NDR se vyrábělo hned několik zásadních značek, které ovlivnily i české řidiče. Trabantů je to mnoho, od prvních oblých modelů P600 a 600, přes klasické šestsetjedničky až po nejmodernější 1.1 z roku 1990, který konečně dostal čtyřtaktní motor.

Nejen trabanty ale živ je socialistický člověk. Jsou tu zastoupeny i Wartburgy, Barkasy a dokonce jedna stará IFA. Najdeme tu ale i českou stopu. Tou je vystavená Škoda 105 L vezoucí si na střešní zahrádce výbavu na windsurfing. Nezapomeňme ale ani na motocykly, stroje Čezety a Jawy tu stojí hned vedle německých MZ. A kdo by neznal Simsona?

Za pozornost stojí i stylizované části výstavy. K vidění je vzácný automobilový simulátor, který se používal v NDR při výuce v autoškolách. Jsou tu i další ukázky toho, jak se žadatelům o řidičák tenkrát vysvětlovaly základní principy ovládání automobilu. Hezká je třeba rozebraná spojka.

Dalším tématem jsou státní složky. Policejní Barkas stráží uniformovaný manekýn. Hned vedle je k vidění motorka s MZ s unikátní výbavou. Můžete si také prohlédnout, jak se s vozy jezdilo stanovat k rybníkům a jezerům. Jeden z trabantů dokonce táhne obytný přívěs.

Muzeum NDR ale není jen o automobilech. Ve dvou patrech výstavy se dotýká všech okruhů života. Od zábavy, školství nebo pohostinství, po gynekologii, zubaře či hračky. Muzeum se jmenuje Die Welt der DDR a najdete ho v nákupním centru Simmel Center Dresden na Antonstrasse 2A. Otevřené je každý den o 10 do 18 hodin a vstupné vyjde dospělé na 7 eur, děti na 5. V komentované galerii si můžete prohlédnout jeho automobilovou část.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů