Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Velká cena Itálie: Verstappen usiluje o rekord, Ferrari (marně) hledá formu

Naše téma
Tereza M. Polaczyková | 01.09.2023
Max Verstappen ve vedení Velké ceny Rakouska 2023 | foto: Lukas Raich, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
O letošním šampionovi formuli 1 sice není pochyb, do konce sezony ale stále zbývá odjet devět závodů. Již o víkendu zavítá kolotoč mistrovství světa na italskou Monzu, kde bude Max Verstappen usilovat o rekordní desáté vítězství v řadě. Vítězná šnůra pilota ve službách Red Bullu však není jediným důvodem, proč Velkou cenu Itálie sledovat...  
Padne meta deseti vítězství v řadě? 
Deset vyhraných závodů v řadě? Pokoření tohoto milníku bylo až do letošní sezony nemyslitelné, když dosud platný rekord stanovil již v roce 2013 čtyřnásobný světový šampion Sebastian Vettel, který dokázal vyhrát devětkrát za sebou (Belgie, Itálie, Singapur, Korea, Japonsko, Indie, Abú Dhabí, USA a Brazílie). Počin kdysi neporazitelného Němce ale ve Velké ceně Nizozemska zopakoval letos obdobně suverénní Max Verstappen. Oba piloti přitom této mety dosáhly za volantem monopostu Red Bullu. 

Vzhledem ke své letošní suverenitě má Verstappen velkou šanci Vettelův rekord na Monze ještě vylepšit - a připsat si desáté vítězství v řadě. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že jediným, kdo jej může o tento milník připravit, je on sám.

Ve hře o výjimečný historický zápis zůstává i samotný Red Bull. Letos se totiž může stát prvním týmem, který vyhrál všechny závody sezony. To se v roce 1988 těsně nepodařilo jinak dominantnímu McLarenu, který zvítězil v 15 ze 16 Grand Prix, ani Mercedesu, který v roce 2016 získal 19 z 21 vítězství. 

Bude víkend konečně bez deště?
Formule 1 letos pravděpodobně zaznamenala i jeden neobvyklý rekord. Pro posledních osm Grand Prix totiž shodně platilo, že během závodního víkendu alespoň jednou zapršelo a rozmary počasí tak promluvily do výsledků volných tréninků, kvalifikací i závodu samotného. A Velká cena Emilie Romagny, kterou měla v květnu hostit slavná Imola, byla kvůli rozsáhlým záplavám v severní Itálii dokonce zrušena. 

Není divu, že si paddock formule 1 přeje závod zalitý sluncem. A první předpovědi meteorologů naznačují, že taková by letošní Velká cena Itálie skutečně být mohla, když hovoří o nulové pravděpodobnosti deště a teplotách pochybujících se kolem 30 stupňů Celsia. Monza má tak šanci na první „suchý“ závodní víkend od Velké ceny Miami. Shodou okolností také závodu, který odstartoval Verstappenovu rekordní vítěznou šňůru... 

Budou mít italští tifosi důvod k radosti?
Zatímco v roce 2022 potěšilo Ferrari své tifosi slibným vstupem do sezony, letošních třináct závodů fanouškům italského týmu zatím mnoho důvodů k radosti nepřineslo. Rudé monoposty tak budou na domácí trati usilovat o vylepšení nepříliš lichotivé bilance i letošního maxima, kterým je druhé místo Charlese Leclerca v červnové Velké ceně Rakouska

Charles Leclerc ve Velké ceně Rakouska 2023, zdroj: Lukas Raich, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons


Úkol to bude o to náročnější, že podle jednoho z jezdců italské stáje, Carlose Sainze jr., disponovalo Ferrari před týdnem na nizozemském Zandvoortu jedním z nejpomalejších vozů. „V určitém okamžiku se zdálo, že bychom mohli bojovat o podium. Když se ale podíváte na naši rychlost, jednoduše jsme ji neměli. Přesto se nám podařilo odjet opravdu dobrý závod,“ konstatoval Španěl, který o nadcházejícím víkendu oslaví 29. narozeniny. 

Týmové rádio Carlose Sainze jr. po pátém místě na Zandvoortu:

Sainz byl jediným jezdcem Ferrari, kterému se podařilo dojet do cíle Velké ceny Nizozemska, v němž byl klasifikován na slušné páté pozici. Tento výsledek však podle něj neodpovídá skutečnému potenciálu rudého monopostu. „Při pohledu na Alpine bych řekl, že jsme byli šestým nejrychlejším týmem. Celý závod jsme bojovali s vozy, které byly rychlejší než my,“ upozornil. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů