Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford vyrobil už 7 milionů Transitů

Naše téma
Redakce | 21.06.2013
Sedmimiliontý Ford Transit. | foto: Ford
Nan-Čchang - Společnost Ford Motor Company oznámila dosažení milníku sedmi milionů vyrobených modelů Transit. Kdyby se všechny vyrobené Fordy Transit zaparkovaly za sebe, sahala by řada z Londýna až do Sydney a zase zpátky. 
Tento oblíbený užitkový model se v Evropě prodává od roku 1965 a brzy bude k dostání na 118 trzích po celém světě.

Oslava významného milníku proběhla na slavnostním otevření nového montážního závodu společnosti Jiangling Motors v Nan-Čchangu, která je strategickým partnerem Fordu pro Čínu. Závod Jiangling Xiaolan, v němž se bude vyrábět právě model Transit, je výsledkem investice ve výši 300 milionů amerických dolarů (cca 6 miliard korun). Prostředky vložila společnost Jiangling Motors, která je strategickým partnerem Fordu a vyrábí automobily značek JMC a Ford pro rostoucí čínský trh.

Ford Transit.



Transit přišel na svět ve stejném roce, kdy člověk poprvé vystoupil do kosmu, a okamžitě začal sklízet úspěchy. Od té doby Ford vyvinul celou plejádu variant od rozvážkových dodávek přes sklápěče až po unikátní speciály, jako byl třeba Supervan s motorem Cosworth V8.

Výroba Transitu neustále zrychlovala. Zatímco první milion byl překonán v roce 1976, další milionové milníky padly v letech 1985, 1994, 2000, 2005 a 2010.




Transit uvedl do sektoru užitkových automobilů celou řadu inovací: boční dveře, halogenové světlomety, radiální pneumatiky, vznětové motory s přímým vstřikováním, bezpečnostní zámky nebo sériově montovaný systém ABS. Jeho výroba se poprvé vydala mimo Evropu v roce 1997, kdy byly uvedeny do provozu závody v čínském Nan-Čchangu a vietnamském Hai Duongu. Nová továrna Jiangling Xiaolan více než zdvojnásobí roční objem výroby JMC, z dnešních 245 000 na 545 000 automobilů. Třicetiprocentním vlastníkem firmy JMC, která mimo jiné vyrábí vozy Ford Transit pro čínský trh, je Ford.

Globální expanze Transitu pokročí do další fáze v polovině roku 2014, kdy nový model poprvé vstoupí na severoamerické trhy. Transit pro Severní Ameriku se bude vyrábět v Kansas City.

Ford plánuje prodávat již od roku 2016 více než 400 000 Transitů ročně. Průměrně by to znamenalo jeden prodaný Transit každých 80 sekund.

V Evropě bude od poloviny roku 2014 Ford nabízet kompletně obměněnou řadu čtyř modelů Transit. Vedle Transitu (nosnost až 2000 kg) a Transitu Custom (1000 kg) to bude Transit Connect s užitečným zatížením 550-1000 kg a kompaktní nový Transit Courier s nosností 660 kg.

Velmi dobře si Ford Transit vede i v České republice, kde je už třiadvacátým rokem nejprodávanější dodávkou na trhu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů