Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford ukázal omlazený Focus ST. Dorazí i s turbodieselem

Naše téma
Redakce | 28.06.2014
dalších 8 fotek
Ford Focus ST. | foto: Ford
Goodwood/Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Ford odhalil podobu modernizovaného Focusu ST. Kromě úpravy vzhledu, omlazení interiéru a vylepšení techniky je největší novinkou naftová verze. 
Tu pohání vznětový motor 2.0 TDCi o výkonu 185 koní. Vyššího výkonu proti klasickému Focusu (navýšení činí 23 procent) dosáhli konstruktéři novým nastavením elektroniky motoru, upravením přívodu vzduchu a laděným výfukovým systémem.

Výkonový vrchol přichází ve 3500 otáčkách, přičemž maximální točivý moment 400 N.m je k dispozici v rozmezí od 2000 do 2750 ot/min. To Focusu ST se vznětovým motorem umožňuje akcelerovat z klidu na 100 km/h za 8,1 sekundy a vyvinout rychlost až 217 km/h. Kombinovaná spotřeba přitom má činit 4,4 l/100 km.

Ford Focus ST.



Na střídmější apetit se ve Fordu zaměřili také u benzinové verze. Zatímco před modernizací dvoulitrový EcoBoost vykazoval normovanou spotřebu 7,2 litru, nyní si prý vystačí jen s 6,8 l/100 km. Dynamické schopnosti však zůstaly zachovány. Výkon přeplňovaného čtyřválce vrcholí v 5500 ot/min hodnotou 250 koní a maximální točivý moment 360 N.m je k dispozici od 2000 do 4500 otáček. Stovku auto pokoří za 6,5 sekund.

Oba motory spolupracují se šestistupňovou přímo řazenou převodovkou.



Konstruktéři Fordu se zaměřili také na jízdní vlastnosti. Podvozek využívá nové přední pružiny a nastavení tlumičů vpředu i vzadu v kombinaci se speciálně navrženými stabilizátory a zadními pružinami z minulé generace ST. Novinkou je systém elektronické směrové stability (Electronic Transitional Stability), který monitoruje stabilitu vozu spolu s povely řidiče a zasahuje, pokud je třeba, během náhlých změn směru ve vysoké rychlosti. Přenastaveno bylo také elektronické vektorování točivého momentu, tedy systém rozdělující "krouťák" na jednotlivá kola. Ve spolupráci se společností Michelin Ford vyvinul nové devatenáctipalcové pneumatiky.

Ford Focus ST.



V duchu faceliftu běžného Focusu byl oživen vzhled, u ST však samozřejmě přibyly sportovní doplňky. Nové jsou dvě barvy: šedá Stealth a modrá Deep Impact Blue. Nabídku doplňuje oranžová Tangerine Scream, bílá Frozen White, černá Panther Black a červená Race Red. Poprvé se ve Focusu ST objevují adaptivní bixenonové světlomety.

Fordu při modernizaci nevynechal ani interiér, v němž především ubyly ovládací prvky. Omlazený Focus ST bude možné u evropských prodejců objednávat od podzimu, první vozy dorazí k zákazníkům na počátku příštího roku. Ceny budou oznámeny před vstupem na trh.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů