Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford spolupracuje s výrobcem kečupu. Chce z rajčat vyrábět díly do aut

Naše téma
Redakce | 11.06.2014
Koncept Ford Mondeo Vignale. | foto: Ford
Dearborn/Praha - Zní to trochu zvláštně, ale je to pravda. I když se zdá, že automobily a rajčata nemají mnoho společného, výzkumníci společností Ford Motor Company a H.J. Heinz Company vidí společnou budoucnost. Odborníci z obou firem zkoumají, zda je možné vyrábět z rajčat kompozity použitelné v automobilovém průmyslu.
Konkrétně se zajímají o sušené rajčatové slupky. Vše je ale teprve na začátku. „Zjišťujeme, zda se tento vedlejší produkt potravinářského průmyslu hodí pro automobilový průmysl," řekla Ellen Lee, technická specialistka Fordu na výzkum plastů. „Naším cílem je vyvinout pevný a lehký materiál, jenž by splňoval naše požadavky, ale současně zmenšil naši ekologickou stopu."

Ford společně s výrobcem kečupu přemýšlí, jak vyrobit z rajčat bioplast


Asi před dvěma lety začal Ford spolupracovat se společnostmi Heinz, The Coca-Cola Company, Nike a Procter & Gamble na vývoji stoprocentního rostlinného plastu, ze kterého by šlo vyrábět všechno od tkanin až po obaly - dnes se obaly vyrábějí převážně z ropných látek.

Výzkumníci společnosti Heinz hledali inovativní způsoby recyklace slupek, stopek a semen z více než dvou milionů tun rajčat, které firma každoročně potřebuje k výrobě svého nejprodávanějšího produktu, kečupu Heinz. Vedoucí představitelé firmy se obrátili na Ford. „Nacházíme se sice ve velmi rané fázi výzkumu a stále zůstává nezodpovězena řada otázek, ale jsme nadšeni možnostmi, jež se zde otevírají pro Heinz i Ford," prohlásil Vidhu Nagpal, zástupce ředitele vývoje obalů ve společnosti Heinz.

Kokos a sójová pěna
Závazek Fordu neustále zvyšovat podíl recyklovaných materiálů je součástí celosvětové strategie na snížení ekologického dopadu veškerých činností společnosti. V uplynulých letech Ford začal více využívat recyklované nekovové a biologické materiály. Od loňska například používá součásti zpevněné celulózovými vlákny nebo vyplněné rýžovými slupkami.

Celkem se při výrobě vozů Ford uplatňuje osm biomateriálů. Jako další příklady lze uvést kompozity z kokosu, koberce a tkaniny z recyklované bavlny či hlavové opěrky a výplně sedadel ze sójové pěny.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů