Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford nabízí střední dodávku s malým tříválcem. Ten ale má jen funkci elektrárny

Naše téma
Radek Pecák | 22.05.2020
dalších 9 fotek
Cena osobní verze je bez DPH těsně nad hranicí jednoho miliónu korun | foto: Ford
Druhým automobilem značky Ford, který je dostuný na českém trhu a je schopen ujet desítky kilometrů čistě na elektřinu, jsou tři verze střední dodávky této značky.
Na částce 889 900 Kč (bez DPH) začíná současný zvýhodněný ceník nových verzí elektrifikovaných dodávek značky Ford. Automobilka s modrým oválem ve znaku již letos uvedla na tuzemský trh plug-in hybridní verzi nové generace SUV Kuga a brzy začne nabízet i velké luxusní SUV Explorer. To už ani jinak než s plug-in hybridním ústrojím ve svých útrobách k mání nebude.

Prvním užitkovým modelem Fordu, který nabídne možnost čistě elektrické jízdy na více než padesátikilometrovou vzdálenost, jsou modely Transit Custom a Tourneo Custom. Oba mají na konci svého názvu ještě spojení plug-in hybrid. Pro ujasnění - Tourneo Custom je osobní verze střední dodávky, která se verzi s plechovou skříní označuje Transit Custom. Ta je navíc, kromě klasického provedení s jednou řadou sedadel a plechovou přepázkou za nimi, k mání rovněž ve verzi kombi s osmi až devíti sedačkami.

Na vozy i s detaily se můžete podívat do naší fotogalerie.

Když jsem při tuzemské premiéře tohoto vozu, která se konala na venkovním parkovišti jednoho pražského dealerství a museli jsme při ní mít nasazené roušky, otevřel kapotu jednoho z vystavených exemplářů, uviděl jsem zážehový litrový tříválcový motor Ecoboost,. Ten je však umístěný nezvykle vysoko. To proto, že pod ním se ještě nachází elektromotor.

Zatímco jiné plug-in hybridní automobily, které jsou v současné době na trhu, obvykle při jízdě kombinují sílu spalovacího agregátu a elektromotoru, zde je to jinak. Spalovací motor vůbec není spojen s převodovkou a svůj točivý moment tudíž nepřenáší na kola. Pohon přední nápravy má na starosti výhradně elektromotor s výkonem 126 koňských sil (92 kW). 

Spalovací agregát se startuje obvykle pouze tehdy, když dojde elektřina ve vysokonapěťové lithium-iontové baterii s kapacitou 13,6 kWh, případně, když chceme baterii dobít nebo alespoň uchovat současné množství energie třeba pro pozdější průjezd nízkoemisní městskou zónou. Elektřinu vyrábí pomocí generátoru.

Při plně nabitém akumulátoru by měl být osobní Tourneo Custom schopen ujet čistě na elektřinu 53 kilometrů, "nákladní" Transit Custom pak ještě o tři kilometry dále. Čtyřiapadesátilitrová zásoba benzínu v nádrži pak prodlouží celkový dojezd o dalších pět set kilometrů.

Nosnost i prostor zůstaly na svém
Výhodou umístění trakční baterie pod podlahu je nezměněný prostor uvntitř vozu, ať již se tam bude přepravovat posádka nebo nějaké zboží. U užitkové verze je to rovných šest metrů krychlových. Také nosnost je v případě Transitu Custom Plug-in hybrid shodná s dieselovou verzí. Činí tedy 1130 kilogramů. Osobní provedení je osmimístné.

Ovládání vozu je snadné. Má totiž v porovnání s verzemi se spalovacími motory jen několik drobných odlišností. Jednou z nich je pozměněný přístrojový štít, na kterém se zobrazuje rovněž momentálně využívaný výkon a pak dojezd. Modré číslo značí vzdálenost, kterou je auto schopné dojet v elektrickém režimu, další pak celkový akční rádius.

Řidič si tlačítkem vpravo od volantu volí také režim, který chce momentálně využívat. Jsou k dispozici čtyři - elektrický právě teď, automatický, takzvaný "uchovávací", při kterém se aktuální úroveň nabití akumulátoru takzvaně uzamkne a pak i dobíjecí. V tom případě se spalovací motor snaží co nejvíce akumulátor dobít.

Lithium-ion akumulátor nového Transitu Custom a Tourneo Custom Plug-in Hybrid lze nabíjet vstupem umístěným v předním nárazníku. Z domácí zásuvky 230 V 10 A se akumulátor zcela nabije za 4,3 hodiny, v případě využití komerční nabíječky na střídavý proud (takzvaného wallboxu s výkonem 3,6 kW se doba nabíjení zkrátí na 2,7 h. Akumulátor se však průběžně dobíjí také během jízdy rekuperací energie při zpomalování nebo při jízdě setrvačností.

Řidič si může vybrat také míru rekuperačního brzdění volbou režimu Drive nebo Low na voliči převodovky, který je shodný s tím, které mají vozy s automatickou převodovkou. Při uvolnění "plynového" pedálu v módu Low dojde k výraznějšímu zpomalování a tedy i k většímu dobíjení baterie.

Standardní výbava těchto dodávek je poměrně bohatá. Osobní Tourneo Custom má oproti výbavě Titanium, z níž vychází, například i kola z lehkých slitin. Zákazník za něj (bez DPH) zaplatí částku od 1 008 182 Kč. Užitkový Transit Custom přidává k prvkům výbavy Trend také elektricky vyhřívané čelní sklo, obvodový alarm a vyhřívané přední sedačky. "Plechový" stojí opět bez DPH již zmíněných 889 900 Kč, varianta kombi je o třicet tisíc korun dražší.

Oproti běžným verzím mají tyto modely vlastně jen dvě nevýhody. Tou první je nemožnost instalace tažného zařízení, tou druhou pak omezovač rychlosti nastavený na 120 kilometrů v hodině.

"Počítáme samozřejmě s tím, že tyto verze nebudou vyhovat úplně celém spektru našich zákazníků," vysvětluje Country Manager Ford Česká repubika Libor Beneš. Například nyní má právě jeden exemplář zapůjčený k testování ruzyňské letiště, kde slouží k rozvážce nákladů v areálu. "V tomto režimu ho stačí pouze čas od času nabíjet a benzinový motor prakticky nebude zapotřebí spouštět," říká.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů