Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford má "továrnu na počasí". Testuje tam auta v extrémních podmínkách

Naše téma
Redakce | 25.11.2016
Nová zkušebna Fordu simuluje extrémní podmínky. | foto: Ford
Automobilka Ford provozuje v německém Kolíně nad Rýnem jedno zajímavé zařízení. Jde o speciální zkušebnu, která umí "vyrobit" prakticky libovolné počasí. Výrobce v ní testuje odolnost aut vůči extrémním povětrnostním vlivům.
Zařízení dovede kupříkladu simulovat nadmořskou výšku až 5200 metrů, tedy výšku větší, než dosahuje největší hora Evropy Mont Blanc. Dál ale umí zařídit třeba vítr o rychlosti až 250 km/h, sníh, sluneční žár i déšť. Lze v ní také navodit extrémní teploty.

Minimálních -40 °C odpovídá průměrné zimní teplotě na východní Sibiři, zatímco maximum +55 °C je pouze o 1,7 stupně nižší než historicky nejvyšší naměřená teplota na planetě Zemi. V laboratoři lze také vytvořit relativní vlhkost vzduchu až 95 procent.

Nová zkušebna Fordu simuluje extrémní podmínky.


Nová laboratoř by měla být uvedena do plného provozu během příštího roku a technici v ní budou moci testovat až devět vozů souběžně. V klimatických komorách se prověřují komfortní, bezpečnostní i provozní funkce včetně výkonu elektroinstalace, brzd a klimatizace.

Areál má rozlohu 5500 čtverečních metrů. Nacházejí se v něm dva klimatické tunely, laboratoř pro vytvoření podmínek jako ve vysokých nadmořských výškách a čtyři teplotní komory, z nichž tři mají i regulaci vlhkosti vzduchu.

Nová zkušebna Fordu simuluje extrémní podmínky.


Ford má v Evropě také další testovací střediska. Areál u belgického Lommelu obsahuje například úsek posetý výmoly, solnou i bahenní lázeň nebo dráhu pro zkušební jízdy v bočním větru.

Autobilka tvrdí, že její vozy najezdí v rámci vývoje až 5,5 milionu kilometrů v extrémních podmínkách. Společnost prý ověřuje jejich odolnost, životnost a spolehlivost mimo jiné v americké poušti Mojave, za polárním kruhem nebo na Grossglocknerské vysokohorské silnici v Rakousku.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů