Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Největší přítlačné křídlo na světě? Tento Ford F-150 má našlápnuto na rekord

Naše téma
Dominik Valášek | 03.06.2024
další 3 fotky
Ford F-150 EV Lightning Supertruck Demonstrator | foto: Se svolením Ford Performance
Ač se tak může na první pohled zdát, nejedná se o žádný neoficiální tuning. První fotografie Fordu F-150 EV Lightning Supertruck Demonstrator vybaveného snad největším přítlačným křídlem, co jsme kdy na autě viděli, vydal sám Ford. Blíží se totiž opět čas legendární vrchařského závodu Pikes Peak International Hill Climb a automobilky představují svoje speciály, které zdolají bezmála 3 000 výškových metrů „závodu do oblak“.  
Ford se podobně šíleným strojem neblýsknul poprvé. Už v roce 2023 závodil na stejném místě E-Transit SuperVan 4.2, tedy závodní dodávka s elektrickým pohonem. Nutno říci, že úspěšně. Vůz s Romainem Dumasem za volantem zdolal 20 kilometrů a 156 zatáček stoupající trati za 8:47, čímž se zapsal jakožto rekordman ve třídě Open. Na video se SuperVanem z loňského roku se můžete podívat níže.

E-Transit SuperVan 4.2 na Pikes Peak International Hill Climb:
Letos bude recept vlastně velmi podobný. I tentokrát postaví Ford na úpatí ikonického vrchu užitkový vůz s gigantickým křídlem a elektrickým pohonem, jen se nejedná o Transit, ale o pick-up F-150. A dlužno říci, že právě na pick-upu s otevřenou korbou vynikne gigantické přítlačné křídlo ještě lépe než na dodávce.

Ford F-150 EV Lightning Supertruck Demonstrator, zdroj: Se svolením Ford Performance


Pick-up s přítlakem tří tun
Masivní aerodynamický prvek se tyčí nad vozem a přesahuje dokonce i siluetu kabiny. A samozřejmě není jediný. Ve jménu přítlaku dostal Ford F-150 EV Lightning i masivní přední spojler, velké výdechy za předními koly a ohromný zadní difuzor. Výsledkem je, že závodní pick-up generuje neskutečné tři tuny aerodynamického přítlaku při rychlosti 240 km/h.

Bohužel další informace jsme se nedozvěděli. Ford zatím nezmínil třeba výkon, takže tady nezbývá než se odrazit od parametrů, kterými disponoval předchozí SuperVan. Ten měl ve svojí poslední variantě, tak jak se zúčastnil loňského Pikes Peak, výkon kolem 1 400 koní, produkovaný trojicí elektromotorů. Velká síla je bezesporu potřeba, protože musí na kopec vytáhnout vůz s hmotností hodně přes 2 tuny. Předpokládáme, že nový F-150 bude chtít čas svého předchůdce ještě vylepšit.

Ford doplňuje, že účast na „závodu do oblak“ není jen zábavnou formou prezentace. Automobilka na událostech jako je tato odlaďuje nastavení baterií i elektrických pohonů, což se posléze projeví v sériových autech.

Pokud se chcete sami podívat na to, jak si počíná Ford, ale i další závodní speciály na legendární vrchařské trati v americkém Coloradu, sledujte oficiální YouTube kanál závodu, kde si lze v neděli 23. června naladit živé vysílání.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů