Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Bronco přichází do Evropy. Jeho karosérii rozeberete během osmi minut

Naše téma
Radek Pecák | 04.07.2022
dalších 9 fotek
Ford Bronco | foto: Ford
Teprve druhá generace legendárního offroadu se začne na evropský kontinent oficiálně dovážet na konci příštího roku. Bohužel však bude k mání pouze v limitované edici.
První generace vozu Ford Bronco, který je z nabídky vozů této značky nejvíce vhodný ke zdolávání terénních nástrah, se představila v roce 1966.  O 54 let později začala značka s modrým oválem nabízet nové provedení, které je však minimálně z hlediska designu značně inspirované tím původním.

Posoudit to můžete při prohlížení přiložené fotogalerie.

Než se totiž designéři pustili do práce, naskenovali jeden exemplář první generace ve skutečné velikosti. Jeho charakteristické proporce a tvary následně přenesli na nové Bronco.

Technika je přizpůsobena tomu, aby vůz byl maximálně odolný proti poškození při terénní jízdě. Karosérie je proto připevněna k ocelovému žebřinovému rámu se sedmi příčníky. To mimo jiné umožňuje použít velmi dlouhé zdvihy pérování. Vpředu konstruktéři použili nezávislé zavěšení kol s trojúhelníkovými rameny, vzadu je tuhá náprava s pětiprvkovým zavěšením. Auto jezdí na kolech s průměrem 17 nebo osmnáct palců.

Standardně se dodává uzávěrka zadního diereniálu. Na přání lze namontovat také uzávěrku předního diferenciálu a systém umožňující rozpojení předního stabilizátoru. Pak lze docílit maximální zkřižitelnosti náprav.

Půvab a současně praktičnost zvyšuje možnost odstranění mnoha povrchových částí. Pevná střecha je rozdělena na čtyři samostatné díly, přičemž dva lze uložit do speciálních vaků přímo v autě. Všechny dveře pak lze odmontovat během pouhých osmi minut. I pro ně jsou připraveny speciální vaky.

Zájemci mají také možnost odmontovat přední nárazník a masku a vyměnit je za alternativní verze. Plastové lemy blatníků se po nárazech v terénu oddělí, což chrání zbytek vozu. Po dojetí do cíle je pak lze nahradit novými.

Tempomat pro přesuny terénem
Počítá se s tím, že tento vůz budou využívat dobrodruzi nebo aktivní vyznavači outdoorových sportů, kteří s sebou potřebují vozit mnoho a často velmi rozměrných věcí. Proto lze například vyvýšené části na horní straně předních blatníků využívat jako vázací body. Uložit na ně lze věci do hmotnosti 68 kilogramů.

Jízdu v terénu samozřejmě řidiči usnadňuje řada elektronických asistentů. Například Trail Control je jakýsi terénní tempomat, který umožňuje udržovat zvolené tempo až do 31 kilometrů v hodině. Systém Trail Turn Assist zase zmenšuje díky vektorování hnací síly pomocí brzdové soustavy poloměr zatáčení při manévrování v terénu až o 40 procent. Pochopitelně jsou k dispozici rovněž jednotlivé režimy Terrain Management Systénu. Kromě silničních módů Normal, Eco, Sport a Slippery je možné zvolit offroadové režimy pro bláto, vyjeté koleje či písek. V některých specifikacích je navíc také sportovní režim Baja.

Vítaným pomocníkem při manévrování v terénu bude 360tistupňová kamera, která ukazuje také pozici kol.

Tvůrci interiéru mysleli jednak na dostatek madel pro spolucestující a třeba také na opravdu drsné zacházení s ovládacími prvky. Proto jsou jednotlivé fyzické spínače utěsněny silikonem a opatřeny pryžovými dotykovými ploškami. Na horní straně jsou pak úchyty pro kamery či mobilní telefony s USB konektory pro nabíjení.

Pro nové Bronco je už nyní připravené velké množství příslušenství. Například lze zmít světelnou lištu na střechu, stany na střechu či za zadní část auta, boční markýzy a různé typy nosičů.

Dodávky vozů v evropské specifikaci začnou na konci příštího roku. Ceny zatím stanoveny nebyly.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů