Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford B-MAX: Když obyčejné dveře nestačí

Naše téma
Redakce | 14.02.2013
dalších 6 fotek
Ford B-MAX | foto: Ford
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Ve Fordu mohli vzít fiestu a jen ji trochu „přifouknout". Ale to by bylo příliš jednoduché a asi by to ani nikoho neohromilo. Zato malé MPV s posuvnými zadními dveřmi a bez středového sloupku – to už vypadá hodně zajímavě.
Právě absence sloupku mezi předními a zadními dveřmi představuje hlavní poznávací znamení Fordu B-MAX. Ve spojení s již zmíněnými posuvnými zadními dveřmi tohle řešení zajišťuje opravdu fantastický přístup do auta.

Bez sloupků byla už mazda

Přední dveře jdou otevřít téměř do pravého úhlu, zadní jen odsunete dozadu a hned před sebou máte „vchod" široký jeden a půl metru. A záležitosti typu instalace dětské sedačky jsou najednou hračka.

Možná si teď říkáte, že auta bez středového sloupku jste už určitě viděli, že vlastně nejde o nic zvláštního. Ano, B-sloupek často chybí u konceptů, kterými se automobilky snaží ohromit veřejnost – najděte si například představu o Renaultu Mégane z roku 1988 či Peugeot HX1 Metamorphosis z pozdního léta 2011. V reálném světě je však takové řešení kvůli mnoha překážkám a především bezpečnostním důvodům v podstatě neznámé.

Ale ne úplně. Ještě před Fordem vynechala středový sloupek Mazda u atraktivního modelu RX-8. Malé, proti směru otevírané dveře, tak z třídveřového kupé učinily mnohem praktičtější auto. Jenže B-MAX je velkoprostorové rodinné MPV.

Vývoj zabral tři roky

Že nešlo o snadný úkol, dokazuje i doba vývoje, Ford pracemi na dveřích strávil tři roky. Výztuhy ze sloupku se přesunuly přímo do dveří a na nejdůležitějších částech karoserie byla použita mimořádně pevná ocel. Výsledkem je tuhá karoserie, která si poradí i s bočními nárazy, jak ostatně dokládají znamenité výsledky v testech Euro NCAP – za ochranu posádky při bočním nárazu si Ford odvezl plný počet bodů.

Všechno ale samozřejmě není jen skvělé. Důsledkem přesunu výztuh ze sloupků do dveří se zvýšila jejich hmotnost. Mohutnost především zadních dveří si uvědomíte pokaždé, když je budete chtít otevřít či zavřít. Nejde to zrovna snadno. Zvlášť zevnitř.

Na malém hřišti

Jako základ pro B-MAX posloužil malý Ford Fiesta. To mimo jiné znamená, že konstruktéři museli pracovat na omezeném „půdorysu". Poradili si však docela dobře. Kabina působí vzdušně a čtyřčlenná posádka bude mít spoustu prostoru. Potěší také řada odkládacích prostor a možnost snadného sklopení nejen zadních sedadel (posuvná však nejsou), ale i sedačky spolujezdce vpředu. Na zavazadla ale příliš místa nezbylo, základní objem 304 litrů překoná lecjaký hatchback. To by mohl být výrazný handicap.

Interiér se jinak zdá být zpracován kvalitně, ani přes netradiční konstrukci během testu nic nevrzalo, neskřípalo, ani jinak nehlučelo. Osobně mám však výhrady ke vzhledu palubní desky, která má zvláštní tvar a ani rozmístění titěrných tlačítek a ergonomie ovládání mě nepřesvědčily. Ale to je možná jen můj problém. A nebýt jej, neměl bych si snad ani na co stěžovat. Sedadla jsou pohodlná, volant se drží příjemně a vyšší pozice umožňuje mít dokonalý přehled o tom, co se kolem auta děje.

Jen s automatem

Ford s B-MAXem nabízí šest motorizací: základní čtrnáctistovku Duratec (90 k), dva přeplňované tříválce 1,0 EcoBoost (100 a 120 k), šestnáctistovku Duratec Ti-VCT (105 k), naftu zastupují 1,5 Duratorq (75 k) a 1,6 Duratorq (95 k). Všechny motorizace jsou nabízeny výhradně s pětistupňovou manuální převodovkou. Tedy až na benzínovou šestnáctistovku, kterou můžete mít pouze s šestistupňovým automatem PowerShift. A právě tuto variantu deník.cz vyzkoušel.

Dvouspojková převodovka si s klasickou „atmosférou" docela rozumí, jen po ní nemůžete chtít vyloženě sportovní styl. Na ten ostatně není ani připraven motor, který sice ve vyšších otáčkách umí ukázat jisté dynamické schopnosti, ale mnohem lépe se cítí v otáčkách nižších. V takové případě se odmění kultivovaným projevem i snesitelnou spotřebou. Po testu, který zahrnoval jak rychlé dálniční přesuny, tak plížení se po městě i něco mezi tím, palubní počítač ukazoval hodnotu 6,8 litrů.

Že B-MAX konstrukčně vychází z agilní fiesty, přináší neoddiskutovatelnou výhodu – slušné jízdní vlastnosti. Hravosti malého hatchbacku pochopitelně vzhledem ke konstrukci nemůže dosahovat, i tak je ale jízda příjemná. Auto působí stabilně a jistě i v rychlejších zatáčkách, podvozek si spolehlivě poradí s většinou nerovností. V tomto segmentu B-MAX prostě patří mezi nejlepší.

Nepatří však k nejlevnějším. Základní provedení sice začíná na akční ceně 291 150 korun, ale chybí klimatizace, elektricky ovládaná zrcátka nebo rádio. Větší smysl tak dává prostřední stupeň Trend, který se základní benzínovou čtrnáctistovkou startuje na 321 150 korunách.

+ skvělý přístup do vozu
+ slušné jízdní vlastnosti
+ spousta odkládacích ploch


- těžší přední i zadní dveře
- vzhled palubní desky
- motor 1,6 Ti-VCT jen s automatem


Ford B-MAX:

max. výkon77 kW (105 k)
max. točivý moment150 N.m
max. rychlost180 km/h
0-10012,1 s
spotřeba6,4 l/100 km
cena test. modelu516 590 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů