Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Auto roku 2024 zná pět finalistů. Čtenáři se s porotou shodli jen na jednom voze

Naše téma
Radek Pecák | 13.12.2023
dalších 6 fotek
Anketa Auto roku v ČR spěje do finále | foto: Se svolením SDA
Auto roku 2024 v České republice bude vyhlášeno 6. února. Zatím je známa pětice finalistů, kterou tvoří dva elektromobily, dva sedany z prémiového segmentu a jedno rodinné SUV s permanentním pohonem všech kol.
BMW 5, Hyundai Ioniq 6, Kia EV 9, Mercedes-Benz třídy E a Subaru Crosstrek. Takové je podle odborné poroty vytvořené z dvacítky odborných českých novinářů (jedním z nich je autor tohoto článku) složení finálové pětice vozů soutěžících o zisk titulu Auto roku v České republice pro rok 2024.

Fotografie vozů postupujících do finále si můžete prohlédnout v naší galeriiNázor odborné poroty se bohužel příliš neshoduje s hlasy čtenářů, kteří mohli auta postupující do finále tipovat v naší redakční anketě. Shoda nastala jen v jediném případě, kterým je Subaru Crosstrek.

Článek o širším výběru aut i s anketou najdete zde:

Jinak by čtenáři do finále poslali z prvního místa Alfu Romeo Tonale (17 procent hlasů zaslaných do ankety) a z druhého Toyotu Prius (16 procent). Tyto dva automobily zcela odskočily zbytku soutěžícího pole. Třetí Honda CR-V totiž získala devět procent hlasů a o čtvrté a páté místo se podělilo již zmíněné Subaru Crosstrek a Ford Bronco. Pro ty hlasovalo vždy 7 procent čtenářů.

Porota měla poměrně jasno
Na druhou stranu, některé modely postupující oficiálně do finále, čtenáři nechali téměř bez povšimnutí. Platí to třeba o BMW 5 (pouze 2%), stejně jako Hyundai Ioniq 6 (také 2 %) nebo o Kie EV9 (jen jedno procento). Hůře už si vedlo jen velké SUV Lexus LM, které nedosáhlo ani na jedno jediné procento. 

Naopak odborná porota se na postupujících vozech letos poměrně shodla. „Porota byla ve svém výběru nebývale jednotná a pětice finalistů získala ze 100 možných celých 65 hlasů. Přitom v loňském roce byl poměr hlasů pro pět finalistů a zbytek uchazečů 50:50," uvedl mluvčí PR Manager Svazu dovozců automobilů Petr Horák.

Hlasujte, které auto by podle vás mělo vyhrát:
Nyní budou mít porotci ještě jednou možnost otestovat vozy postupující do finále a pak je obodovat podle přesných regulí. V potaz se bere zejména technická vyspělost daného vozu a poměr ceny a získané hodnoty. Ale hodnotitelé by neměli zapomenout ani na úroveň bezpečnosti, vlivu na životní prostředí, ekonomiku provozu, jízdní vlastnosti, design, pohodlí a řadu dalších aspektů.

Vítěz letošní ankety Auto roku 2024 v České republice na pomyslném trůnu vystřídá Hondu Civic e:HEV. Jeho jméno bude oznámeno na slavnostním vyhlášení v Kongresovém centru Praha v úterý 6. února 2024.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů