Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Chrysler by prý mohl vyrábět obdobu Modelu 3. Pokud bude mít Tesla úspěch

Naše téma
Redakce / ČTK | 16.04.2016
Tesla Model 3. | foto: Tesla Motors
Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) by mohla začít vyrábět obdobu elektromobilu Model 3 americké firmy Tesla Motors, pokud se prokáže, že má tento vůz z podnikatelského hlediska smysl.
Tesla představila nový elektromobil Model 3 koncem března. Automobil si již nezávazně objednalo více než 325 000 lidí, ačkoli firma hodlá zahájit jeho dodávky zákazníkům teprve koncem příštího roku.

"Tento velký počet objednávek mě nepřekvapuje," uvedl generální ředitel FCA Sergio Marchionne. "Pak však přijde tvrdá realita. Vyrábět auta, prodávat je a vydělat na tom peníze," dodal.

Šéf koncernu tím naráží i na skutečnost, že v případě Modelu 3 nejde o závazné objednávky, nýbrž o vratnou zálohu ve výši 1000 dolarů (asi 24 tisíc korun), díky níž se zájemce pouze zařadí na rezervační listinu.

Představení Modelu 3 najdete zde.

Marchionne prohlásil, že nechápe, jak by mohl být elektromobil Model 3 prodáván za cenu 35 000 dolarů (zhruba 838 000 Kč) se ziskem. "Pokud mi (Elon Musk, šéf Tesly) ukáže, že to jde, budu to dělat také. Napodobím ho, přidám k tomu italský styl a během 12 měsíců to uvedu na trh," dodal.

Tesla Motors nyní vyrábí dva modely, oba s elektrickým pohonem. Je to sedan Model S a sportovně užitkový vůz Model X, který se začal prodávat loni v září. Před Modelem S vyráběla Tesla ještě sportovní Roadster, jehož výrobu ale v roce 2012 ukončila.

Automobilka loni prodala přes 50 000 vozů, což bylo o 60 procent více než v roce 2014. Letos plánuje zvýšit dodávky na trh na 80 000 až 90 000 automobilů a do roku 2020 chce vyrábět 500 tisíc vozů ročně. Tesla byla založena v roce 2003, doposud se jí však ani jednou nepodařilo vykázat celoroční zisk. Letos už ale firma zisk očekává.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů