Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat 124 Spider je venku. Je těžší než dvojče od Mazdy, má ale turbomotor

Naše téma
Redakce | 18.11.2015
dalších 11 fotek
Fiat 124 Spider. | foto: Fiat
Italská automobilka Fiat konečně představila očekávaný roadster 124 Spider. Dvojče japonské Mazdy MX-5 dostalo jméno, které odkazuje na slavný model vyráběný v letech 1965 až 1985. 
Sympatické je, že si obě auta pouze nevyměnila značky na kapotě. Fiat si totiž s designem karoserie dost pohrál. Výsledkem je nejen odlišný dojem, ale i jiné rozměry. 

Roadster s logem italské automobilky je delší, nižší a širší. Konkrétně na délku měří 4054 milimetrů, široký je 1740 mm a vysoký 1232 mm. Podvozek je přitom stejný jako u Mazdy, proto má Fiat stejný rozchod kol i rozvor.

Hezkými detaily jsou kulatá světa "vsazená" do blatníků či šestiúhelníková maska chladiče - tyto prvky připomínají právě původní Fiat 124 Spider.

Fiat 124 Spider.


Prakticky stejně jako v Mazdě u Fiatu vyhlíží interiér, 124 Spider také od "Miaty", jak se MX-5 přezdívá, převzal mechanické stahování střechy, které vyžaduje lidskou "práci". Tedy žádná automatika.

Největší změnu proto najdeme pod kapotou, kde Fiat vsadil na turbodmychadlem přeplňovanou čtrnáctistovku od Abarthu, která poskytuje výkon 160 koní a až 250 Nm točivého momentu. Mazda u MX-5 sází pouze na atmosfericky plněné motory (s výkony 131 a 160 k). Data o dynamice zatím Fiat neprozradil.

Fiat 124 Spider.



Jasné však je, že italský roadster je ve srovnání s tím japonským o něco těžší. Úpravy karoserie a nový motor způsobily nárůst hmotnosti na 1105 kilogramů (v případě verze s manuální převodovkou), MX-5 váží 1058 kilogramů.

Ve Spojených státech se Fiat 124 Spider začne prodávat v létě příštího roku, do Evropy zamíří o něco později.

Cena zatím nebyla oznámena, Fiat by však narozdíl od Mazdy rád oslovil movitější klientelu, které jde více o styl. Proto cenovka jistě bude o něco vyšší.

Mazda MX-5 v České republice stojí nejméně 629 900 Kč.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů