Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ferrari ukázalo modernizované FXX K. Je lehčí, rychlejší a brutálnější

Naše téma
Daniel Fuglevič | 31.10.2017
dalších 7 fotek
Ferrari FXX K Evo. | foto: Ferrari
Italská značka pokračuje v tradici svých unikátních okruhových modelů určených pro hrstku vyvolených a představuje své modernizované peklo na kolech jménem FXX K Evo. Ačkoliv je tomu těžké uvěřit, v mnoha ohledech je zase ještě schopnější.
Ferrari se rozhodlo, že je čas striktně okruhový model FXX K, který vychází ze standardního LaFerrari, provést tradiční modernizací a obdobně jako u starších kousků 599 XX či FXX ho vybavit nálepkou „Evo“. A hlavně tou nejnovější technikou z vývoje firmy.

Novinka je přitom popisována jako „pojízdná laboratoř“, neboť právě tady Ferrari testovalo řadu svých nejnovějších technických zázraků pro budoucí závodní i silniční vozy. Prototypy dle všeho najezdily dohromady asi 20 tisíc testovacích kilometrů.

Hlavní proměnu doznala aerodynamika, přibylo například nové zdvojené křídlo na zádi s funkčními ploutvemi na stranách a hlavně velkou ploutví uprostřed. Na předním nárazníku se objevily nové otvory s integrovanými „winglety“ a celá podlaha i zadní nárazník s difuzorem je nově vytvarovaná pro lepší obtékání vzduchu.

Díky těmto změnám, více než rok probíhajícím testům a počítačovým simulacím teď FXX K Evo produkuje hodnoty aerodynamického přítlaku podobné jako u závodních vozů tříd GT3 nebo GTE. Dechberoucími čísly lépe řečeno, vůči předchozí verzi má Evo o 23 procent vyšší přítlak a proti standardnímu LaFerrari dokonce o 75 procent. Při rychlosti 200 km/h generuje FXX K Evo 640 kg přítlaku, při maximální rychlosti kolem 350 km/h pak více jak 830 kg.

Pro tyto hodnoty musel být dále upraven i podvozek, a ačkoliv se může zdát, že novinka dostala navenek pár nových dílů, její celková hmotnost je dokonce ještě nižší. Přesné informace ale Ferrari nezmiňuje, každopádně to ale bude pod hranicí 1165 kg, což je hmotnost staré verze.

Na pohonném ústrojí Ferrari nic neměnilo, a tak je uprostřed stále uložený 6,3litrový atmosférický dvanáctiválec, který pracuje dohromady s elektromotorem. Kombinovaný výkon je 1050 koní (772 kW) a přes 900 Nm točivého momentu. Síla putuje na zadní kola skrze sedmistupňovou dvojspojkovou převodovku. Díky nižší hmotnosti a lepšímu přítlaku je samozřejmé, že Evo bude na okruhu o něco rychlejší než předchůdce.

Uvnitř se FXXK Evo inspirovalo vozy Formule 1 a dostalo tak nový volant s pádly pod volantem a ovládači systému KERS pro rekuperaci brzdné energie. Nová je taky boční 6,5palcová obrazovka zobrazující díky kameře dění za autem.

Vůči teď už vlastně „zastaralé“ verzi bude novinka vyráběna přímo od píky v blíže nespecifikovaném limitovaném počtu anebo bude rovněž dosavadním majitelům FXX K nabízena jako „upgrade“. Starého FXX K se vyrobilo přibližně 40 kusů.

Pro dostatečně zámožné šťastlivce bude nové Ferrari FXX K Evo dostupné v rámci exkluzivního programu Corse Clienti, jehož jízdy, školení a závody se odehrávají na celkem devíti okruzích po celém světě.

Přesnou cenovku této nové „hračky“ si Ferrari samozřejmě nechává pro sebe. Už dříve se ale ohledně programu modelů XX šuškalo, že ke vstupu do světa vyvolených u Ferrari musíte být hlavně významných klientem značky a vlastnit hned několik vrcholných modelů, a až poté si připravit částku okolo 60 milionů korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů