Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ferrari představilo nový model Portofino. Náhrada za Californii T má 600 koní

Naše téma
Daniel Fuglevič | 24.08.2017
další 3 fotky
Ferrari Portofino. | foto: Ferrari
Trochu nečekaně dnes Ferrari ukázalo nový nejlevnější model v nabídce, který náhradní vysluhující Californii T. Portofino přichází se zcela novým šasi, nižší hmotností a pochopitelně řádnou dávkou koní navíc z přeplňovaného motoru.
Se jménem California už Ferrari nebude na delší dobu zase počítat. Označení z dávné historie značky se v roce 2008 vrátilo s otevřeným modelem, který v roce 2014 nahradila modernizovaná California T s tehdy novým přeplňovaným motorem.

Nyní však Californii T nahrazuje nový model označený Portofino. Ten svým jménem odkazuje na malé městečko na severozápadě Itálie.

Portofino tedy není pouhou modernizací Californie T, dokonce používá zcela nové šasi, které zajišťuje podstatně nižší hmotnost. Ferrari ovšem přesnou hodnotu zatím neuvádí. Očekává se nicméně méně než 1625 kg, zatímco torzní tuhost šasi je opět vyšší.

Motor pod kapotou je známý 3,9litrový osmiválec se dvěma turbodmychadly, který teď dostal 40 koní navíc, čímž se celkový výkon zvedá z 560 koní (412 kW) na kulatých 600 koní (441 kW) při 7500 otáčkách za minutu. Krouticí moment je vyšší jen nepatrně o 5 Nm, činí 760 Nm, a to již od 3000 otáček za minutu.

Díky vyššímu výkonu a nižší hmotnost je Ferrari Portofino rychlejší než jeho předchůdce a sprint z nuly na 100 km/h zvládne za 3,5 vteřiny, tedy o setinu dříve. Rovněž maximální rychlost narostla, přesněji z 315 km/h na 320 km/h.

Kromě exteriéru, který u Ferrari tradičně těží z aerodynamických prvků, se u Portofina objevuje i vyladěnější elektronika uvnitř. Zadní elektronický diferenciál je zde ve své třetí generaci a novinka používá také nejnovější elektrický posilovač řízení.

Pevná skládací střecha ve společnosti s novým designem karoserie pak zajišťuje, že v uzavřeném stavu vypadá nejlevnější Ferrari lépe než kdy dřív. Klidně byste si ho spletli s kupé.

Uvnitř jde o klasiku Ferrari se známými ovládacími prvky. Volant i dotykovou 10,2palcovou obrazovku interiéru jsme tak viděli již třeba v modelu 812 Superfast. I v Portofinu je dále k mání menší dotykový displej před spolujezdcem, na němž lze sledovat například rychlost a otáčky motoru, ale také ovládat zábavní systém či navigaci. Ferrari nakonec zmiňuje i přepracované zadní sedačky, které nyní nabízejí více prostoru pro nohy.

Naživo se nové Ferrari Portofino ukáže poprvé na nadcházejícím autosalonu ve Frankturtu. Cena zatím nebyla zveřejněna.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů