Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ferrari potvrdilo SUV, chce zvýšit prodeje. Zadělává si tím ale i na problémy

Naše téma
Jan Zajíc | 03.08.2017
Možný vzhled připravovaného SUV Ferrari F16X. | foto: Theophilus Chin
Není to tak dlouho, co šéf koncernu FCA Sergio Marchionne tvrdil, že SUV od Ferrari nikdy nebude. Teď už slavný italský výrobce připouští, že takové auto opravdu postaví.
I když mu bude říkat jinak, novinka prý nebude SUV, nýbrž FUV, tedy „Ferrari Utility Vehicle“ - ve volném překladu „užitkové vozidlo od Ferrari“. Představit by se mělo do roku 2021. Vůz zatím podle všeho nese interní název F16X a má být rychlé, luxusní a velice drahé. Očekává se, že cenovka překročí hranici 300 000 euro (7,8 milionu korun).

"Pravděpodobně se to stane, ale stane se to ve stylu Ferrari," řekl o uvedení prvního SUV v historii značky Marchionne agentuře Bloomberg. 

Automobilka si od novinky slibuje výrazné zvýšení prodejů, i díky ní má Ferrari v roce 2022 (tedy za pět let) vyrábět dvakrát více vozů než nyní. Letos chtějí Italové vyrobit 8400 aut.

Na první dojem to všechno zní dobře. Jenže tak výrazné zvýšení produkce s sebou přinese i jisté problémy. Prvním je pokles exkluzivity, na níž si Ferrari vždy zakládalo. Tahle automobilka vždy držela prodeje pevně na uzdě, vždy úmyslně nabízela výrazně méně vozů, než jaká po nich byla poptávka.

Ještě donedávna si dokonce Ferrari hlídalo, aby kvůli exkluzivitě roční produkce výrazně nepřekročila 7000 automobilů ročně.

Druhý problém souvisí s emisními normami. Protože aktuálně Ferrari vyrábí méně než 10 tisíc vozů ročně, je bráno jako malý výrobce, což ho chrání před některými emisními regulacemi. Pokud ale tuto hranici překročí, dostane se na úroveň klasických automobilek a bude muset přísné normy prostě dodržovat.

Nebo je může porušovat, pak ale bude muset za nadlimitní emise CO2 platit "pokuty". A v případě výkonných Ferrari to rozhodně nebudou malé častky. I proto se automobilka v příštích letech zaměří také na hybridní pohon. Ostatně už v roce 2019 prý plánuje svoje modely vybavovat právě i hybridním pohonným ústrojím. To totiž - tedy alespoň na papíře - vykazuje vždy nižší emise CO2.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů