Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

„Ne-závoďák“ pro soukromníky. Ferrari 499P Modificata je lepší než závodní vůz

Naše téma
Dominik Valášek | 30.10.2023
dalších 23 fotek
Ferrari 499P Modificata | foto: Se svolením Ferrari
Závodnímu vozu s názvem 499P vděčí Ferrari za to, že poprvé od roku 1965 vyhrálo čtyřiadvacetihodinovku Le Mans. V prestižním stém ročníku závodu a nejsledovanějším podniku seriálu FIA World Endurance Championship usedli letos do kokpitu James Calado, Alessandro Pier Guidi a Antonio Giovinazzi a dovedli rudý vůz z Maranella do cíle na prvním místě. A nyní může do velmi podobného kokpitu usednout i pár vyvolených soukromých majitelů.
Ferrari totiž představilo vůz 499P Modificata, který není ničím jiným než „nezávodní“ klientskou variantou ostrého vytrvalostního vozu. Je pak drobným paradoxem, že oproti závodnímu sourozenci je vůz výrazně výkonnější. Nemusí se totiž držet regulí a pravidel nastavených pro účast v závodech. Několik vybraných klientů, byť přesné číslo není známo, stejně jako horentní suma, kterou tito vyvolení zaplatí, tak vlastně dostane auto, které nesmí na silnici a nesmí ani závodit.

O pohon karbonového speciálu se stejně jako v závodní verzi stará třílitrový vidlicový šestiválec přeplňovaný turbodmychadlem. Ten přenáší svůj výkon skrze sedmistupňovou sekvenční převodovku na zadní kola. Ani přední náprava však nezůstala zkrátka, o její pohon se stará zase elektromotor.

Podívejte se na nový vůz také na oficiálním videu:

Ve výsledku je tedy 499P Modificata čtyřkolkou, a to v jakékoliv rychlosti. Protože zatímco závodní 499P smí svůj elektrický pohon podle pravidel zapínat až v rychlostech nad 190 km/h, zákaznická verze Modificata nepodléhající pravidlům může pohon přední nápravy využít kdykoliv. Aby toho nebylo málo, na volantu přibylo kouzelné tlačítko „Push to Pass“, které na sedm sekund zvýší celkový výkon pohonu o 163 koní. Ve výsledku tak činí maximální výkon neuvěřitelných 870 koňských sil, což je ohromný skok proti závodní verzi, která smí mít podle pravidel „jenom“ 680 koní.

Další změny oproti závodní verzi tkví spíše v detailech. Je tu mírně jinak nastavená aerodynamika a podvozek, a vůz stojí na pneumatikách speciálně vyvinutých Pirelli. Cílem změn je podle Ferraridocílit snazší ovladatelnost a lepší odezvu pro nezávodní řidiče. Pneumatiky se také rychleji ohřívají a při delších okruhových stintech pomaleji degradují.

Jak už bylo řečeno, vůz nesmí na silnici a nevyhovuje ani regulím žádné závodní kategorie. Jediné využití tak tkví ve speciálních okruhových akcích, které bude Ferrari pořádat v rámci programu Sport Prototipi Clienti. Automobilka se postará o veškerou logistiku, údržbu a asistenci na okruhu, majiteli vozu pak stačí jen přijít a jezdit.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů