Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Felicie, Embéčko a bude i Tatra. Ve Zlíně vznikají luxusní šlapací autíčka

Naše téma
Jan Markovič | 29.05.2019
dalších 18 fotek
Zatím se prodávají dva modely, chystá se ale další. | foto: Czech Pedal Car
Autíčko je možné koupit hotové se spoustou příplatkové výbavy, nebo jako stavebnici a složit si ho ve vlastní dílně.
Šlapací autíčka pro děti jsou znovu v kurzu. Rodiče nostalgicky vzpomínají na své dětství, kdy řada z nich měla dnes už legendárního Moskviče. Někteří ho ještě najdou na půdě a snaží se ho zrekonstruovat. Firma Czech Pedal Car ze Zlína šla ale jinou cestou a navrhuje vlastní retro modely. Vyrábí je ručně a na zakázku.

„Výroba jednoho šlapacího autíčka zabere zhruba dva až tři měsíce od objednávky. Každý dostane své výrobní číslo i malý technický průkaz. K tomu si lze ještě objednat další výbavu navíc, jako například vnitřní čalounění, funkce blikání a troubení, registrační značku na přání, firemní polep nebo luxusní balení v dřevěné krabici,“ popisuje zakladatel firmy Tomáš Večeřa. Zadání šlapacího autíčka do výroby tak trochu připomíná proces koupě běžného osobního auta.

Autíčko může k budoucímu majiteli doputovat buď kompletně hotové a složené, nebo jako stavebnice. Vůz si pak složí sám ve vlastní dílně. Stačí k tomu běžné nářadí a do práce lze částečně zapojit i budoucího řidiče, tedy svou ratolest. Čísla ale naznačují, že jde o volbu pro fajnšmekry. Z dvou set prodaných vozů za dva roky putovalo k zákazníkům jen 30 jako stavebnice.

„Karoserie je ručně vkládaný sklolaminát. První model vždy vytesáme do dřeva, poté podle něj vyrobíme formu. Kolečka k nám sice putují z Itálie, ale jinak můžeme hrdě tvrdit, že 95 procent autíčka je vyrobeno tady ve Zlíně. Spolupracujeme třeba s místním čalouníkem,“ vysvětluje Večeřa s tím, že chvíli trvalo, než se podařilo sehnat správné řemeslníky. Sám se už stavbě autíček věnuje na plný úvazek, předtím pracoval jako projektant velkokapacitních kuchyní pro úřady nebo školy.

Druhým typem je šlapací autíčko ZK1000 po vzoru Škody 1000 MB


Aktuálně jsou na výběr dva modely šlapacích autíček. Vůz s označením 440 je zmenšeninou klasické Škody Felicia. Model jménem ZK1000 zase odpovídá Škodě 1000 MB. Základ, tedy podvozek, šlapací mechanismus nebo volant jsou pro obě autíčka stejné, firma ale dává vyniknout známým detailům, jako jsou třeba brzdová světla Embéčka nebo typické světlomety Felicie.

Aktuálně Czech Pedal Car vyvíjí třetí model, který by měl být vlajkovou lodí mini automobilky ze Zlína. „Domluvili jsme se s technickým muzeem Tatry v Kopřivnici, že pro ně postavíme šlapací autíčko podle Tatry T603. Bude to ještě luxusnější model, než jaké nyní vyrábíme. Bude větší, dostane řazení včetně zpátečky, volnoběžku a třeba i funkční rádio. Celkem vyrobíme 50 kusů. K mání budou ale zhruba za dva roky, už je k dispozici pořadník a pomalu se plní,“ říká Večeřa.

Budoucí šlapací Tatra by měla být nejdražším modelem firmy. Aktuálně se autíčka prodávají za 18 400 korun bez příplatkové výbavy, nebo jako stavebnice za 13 500 korun. S takovou cenou patří dětská vozítka ze Zlína k luxusnímu zboží.

„Nejsme pro každého. Ten, kdo si koupí v supermarketu elektrické autíčko za tři tisíce, o nás zájem mít nebude. My míříme na rodiče, kteří ocení ruční zakázkovou práci,“ dodává muž, jenž autíčka ručně skládá sám. A podobně jako velká automobilka i on už se může pochlubit exportem. Šlapací autíčka ze Zlína jezdí už ve Velké Británii, Švýcarsku nebo v Německu.

S blížícím se dětským dnem může být šlapací autíčko ideálním dárkem pro nejmenší. Prohlédněte si oba modely zlínské firmy ve fotogalerii, exkluzivně v ní najdete i snímky připravovaného modelu šlapací Tatry. Více informací získáte na webu Czechpedalcar.cz.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů