Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Superby i fabie. Falšování emisí se týká 1,2 milionu škodovek

Naše téma
ČTK, Kateřina Perknerová | 28.09.2015
Ilustrační foto. | foto: Škoda Auto
Kauza Dieselgate nabírá na obrátkách. Manipulace s emisemi naftových motorů se týkají 1,2 milionu vozů automobilky Škoda Auto po celém světě. Informaci potvrdila i firma. Mluvčí společnosti Jozef Baláž dále uvedl, že společnost plánuje svolat dotčená auta do servisů k technické úpravě.
Škoda Auto patří do koncernu Volkswagen (VW), který přiznal, že software umožňující manipulovat s měřením emisí instaloval do zhruba 11 milionů aut po světě. Škoda minulý týden uvedla, že nyní již v Evropě nepoužívá koncernové naftové motory TDI, u kterých se přišlo na obcházení měření emisí.

Montovala je však do svých starších modelů Fabia, Octavia, Superb, Rapid nebo Roomster.

Dotčená vozidla jsou podle Škody bezpečná a schopná každodenního provozu. Automobilka nicméně jejich majitele svolá do autorizovaných servisů, kde budou provedena příslušná technická opatření, na kterých firma nyní pracuje. Náklady na technická opatření převezme koncern Volkswagen.

Automobilka Audi, která je divizí VW, včera přiznala, že také 2,1 milionu jejích vozů po celém světě bylo tímto softwarem vybaveno. Kvůli skandálu s emisemi už padají hlavy. Správní rada automobilky VW dočasně zbavila funkce šéfy výzkumu a vývoje značek VW, Audi a Porsche. A němečtí prokurátoři zahájili vyšetřování bývalého šéfa VW Martina Winterkorna, který popírá, že by o falšování testů věděl.

Podle českého ministerstva dopravy (MD) zatím není jasné, kolik dotčených aut může být v ČR. „Byli jsme ujištěni, že současné vozy koncernu VW ?s dieselovým motorem splňujícím normu Euro 6 jsou v pořádku. Problém se obecně týká starších dieselových motorů, tzv. řady EA 189," řekl Deníku mluvčí MD Tomáš Neřold.

V letech 2009 až 2013, kdy se prý motory do různých modelů montovaly nejvíce, se podle údajů Svazu dovozců aut v České republice prodalo přes 150 000 dieselových vozů Škoda a VW.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů