Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Z Úlibic na Hradec se nyní dojede za půl hodiny. Po dálnici D35 to bude polovina

Naše téma
Kateřina Chládková | 02.12.2023
Jakmile napadl první sníh, na trasu jsme vyrazili, abychom změřili cestu mezi Úlibicemi a místem, kde se bude dálnice D35 napojovat u Plotiště na D11. | foto: Deník/Kateřina Chládková
Vzdálenost mezi Úlibicemi a dálniční křižovatkou u Plotiště je dlouhá 34 kilometrů. V roce 2028 má být dostavěna a zprovozněna dálnice D35 z Úlibic až do Hradce Králové. O kolik bude cesta po dálnici rychlejší než teď? Redakce podnikla experiment a cestu  zaznamenala. Jak dlouho nám cesta trvala a kolik jsme za tu dobu minuli kamionů a náklaďáků? Zkuste si tipnout.
Stávající silnice první třídy č. 35 je velmi frekventovaná. Denně trasou projede na 13 tisíc aut, každý rok se také na úseku mezi Úlibicemi a Hradcem Králové stává mnoho vážných nehod. A cesta z Jičína do krajského města dokáže ve všední den v dopravní špičce řidiče pořádně potrápit, když se na dvou pruzích setkají osobní auta s dodávkami, kamiony i pomalými zemědělskými stroji.

Jakmile napadl první sníh, na trasu jsme vyrazili, abychom změřili cestu mezi Úlibicemi a místem, kde se bude dálnice D35 napojovat u Plotiště na D11. Podle odhadu navigace by měla 34,1 km dlouhá cesta protínající osm obcí trvat necelou půlhodinu. Za dodržení všech rychlostních omezení a silničních předpisů se nám ji uprostřed všedního dne s průměrnou rychlostí 72 km/h podařilo ujet za 28 minut. 

Podívejte se, kolik jsme po cestě potkali kaminů:

Budoucí dálnice mezi Úlibicemi a Plotištěm by měla být dlouhá přibližně 34,3 km. Pokud by podle výpočtů jel tuto vzdálenost řidič osobního auta průměrnou rychlostí 120 km/h, z Úlibic by se k Hradci dostal za 17 minut. Za 15 minut a 50 vteřin, pokud by celou dobu jel nejvyšší povolenou rychlostí na českých dálnicích - 130 km/h.

A aby cesta lépe ubíhala, spočítali jsme také, kolik kamionů a velkých nákladních aut za půl hodiny v protějším směru potkáme. Právě od průjezdu těžkých nákladních vozidel v těsné blízkosti rodinných domů by měla pomoci dálnice, která poslouží také jako obchvat Sadové, Klenice a dalších obcí.

Na začátku listopadu zahájilo ŘSD stavbu na rozkopaném 10,5 km dlouhém úseku mezi Hořicemi a Sadovou, ten by měl být hotov za dva roky. "Jedná se o další zásadní stavbu, která zrychlí cestování na východě Čech. Po letech diskusí o trasách silnic a dálnic v Královéhradeckém kraji začíná stavba prvního úseku D35 v Královéhradeckém kraji," okomentoval zahájení stavby ministr dopravy Martin Kupka.

Pro navazující úsek od Sadové do Plotiště vyhlásilo ŘSD 21. listopadu výběrové řízení na zhotovitele. A na druhé straně, kudy do Úlibic z Hořic povede nejdelší, víc jak 16 km dlouhý úsek, se letos na jaře podařilo získat stavební povolení. Stavba by podle odhadů měla začít v roce 2025.

„Zahajujeme tím pětileté období, kdy se bude intenzivně stavět dálniční spojení mezi Hradcem Králové a Jičínem. Uleví se tak přetížené silnici I/35, která mnoha obcím na své trase komplikuje život," doplnil ministr dopravy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů