Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zdá se to jako výhodný obchod. Ovšem koupit nevědomky vůz v exekuci, vyjde draho

Naše téma
Vilém Janouš | 21.02.2024
Při prodeji i koupi auta buďte opatrní. | foto: Shutterstock
Rodiče koupili dceři k osmnáctým narozeninám auto. Dlouho se však dcera z dárku neradovala. Přišel jí totiž dopis od exekutora, že původní majitel má nařízenou exekuci. V takových případech může kupující přijít nejen novou věc, ale také o peníze, které za ni zaplatil.
Před časem se pro změnu policisté z Kladenska zabývali případem prodaného auta, jehož předchozí majitelka čelila exekuci. Policie pak ženu, která vůz prodala, vinila z podvodu a maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to jí hrozilo až pětileté vězení.

Sami exekutoři tvrdí, že tyto případy nejsou ojedinělé. „Často řešíme situaci, kdy dlužník stihne prodat svůj automobil předtím, než jej soudní exekutor zajistí,“ potvrdil prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík.

Buď dlužník o exekuci ví a snaží se rychle věci prodat často pod cenou, nebo dlužník o exekuci vůbec neví, protože si například nepřebírá poštu. „A to se bavíme pouze o těch případech, kdy soudní exekutor takový prodej zjistí. Existují nepochybně také případy, kdy to soudní exekutor ani při vynaložení nejlepší možné péče zjistit nemusí včas,“ upozornil Mlynarčík.

Právě v případě vozidel je obtížné zjistit, že je prodávané auto zatíženo exekucí. "Záznam o exekuci by měl být uveden v registru vozidel. Ten však není veřejným seznamem, takže hrozí, že kupující tuto skutečnost zjistí až v okamžiku, kdy bude chtít vozidlo na sebe přepsat, tedy často poté, co již zaplatil kupní cenu,“ popsala ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

„Obecně lze doporučit, aby lidé v případě jakýchkoliv pochybností či u nákupu dražších věcí, jako je například právě auto, ověřili, zda proti prodávajícímu není vedeno exekuční řízení. Výpis je možné získat v Centrální evidenci exekucí,“ nastínila ředitelka.

Mlynarčík ale upozornil, že dlužník je omezen v nakládaní s majetkem už ve chvíli, kdy je mu doručeno „vyrozumění o zahájení exekuce“, jenže v tu dobu ještě není exekuce pravomocná a v Centrální evidenci exekucí se tedy nedá dohledat. Kupující by tedy měli být obezřetní. „V případě dražších movitých věcí, například automobily, je vhodné si vše smluvně ošetřit a zajistit toto riziko,“ poradil.

Riziko je zřejmé. Kupující může přijít jak o koupenou věc, tak i o peníze, které zaplatil. Exekutor nebo věřitel se totiž může dovolat neplatnosti kupní smlouvy. „To má pak za následek, že kupující musí dlužníkovi, respektive již exekutorovi, vydat danou věc, a prodávající by měl kupujícímu vrátit kupní cenu, což v případě osob v exekuci může být problém,“ vysvětlil šéf exekutorů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů