Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

EU touží sledovat online vaši spotřebu. Chce do aut zavést povinné měřiče

Naše téma
Dominik Valášek | 25.11.2017
Ilustrační foto. | foto: aliexpress.com
Podle Bruselu se automobilky snažily, snaží a budou i nadále snažit o "podvádění" při měření spotřeby nových aut. Právě proto se Evropská komise snaží prosadit povinné měření spotřeby paliva do všech nových automobilů. Povinnost by měla začít platit v roce 2020.
Za aktuální situace se papírová a reálná spotřeba u nových vozů údajně rozchází o 42 %, což dokazuje studie Mezinárodní rady pro čistou dopravu ICCT. V roce 2013 nicméně činil tento rozdíl jen 25 %. Bohužel tento rozkol je způsoben měřícím cyklem NEDC, který byl platný do tohoto září a který byl zcela vytržený z reality běžného provozu.

S příchodem nového měřícího cyklu WLTP se rozdíl mezi normovanou a reálnou spotřebou sníží, ale i tak se odhaduje, že pouze na polovinu. Evropská unie si chce proto pojistit, aby k dalšímu odchýlení už nedošlo, neboť panují obavy, že si automobilky opět najdou mezery v měřícím cyklu WLTP a budou auta dělat tak, aby byla úsporná hlavně na papíře.

Každopádně onou „pojistkou“ Evropské unie má být právě měřící zařízení, které by sbíralo údaje o spotřebě automobilu v normovaných datech a tato data potom odesílalo online ke sledování. Píše o tom německý Spiegel.

Jak bylo řečeno v úvodu, nařízení by mělo začít platit v roce 2020 a to pro všechny nově homologované vozy. Od roku 2021 se má potom povinnost vztahovat na úplně všechna nová auta. O definitivním schválení nařízení budou členské státy hlasovat v lednu příštího roku.

EU by tak získala dohled nad spotřebou běžných řidičů, což je poněkud hrozivá představa.

Jaké bude totiž překvapení úředníkovo, až zjistí, že se s auty za normálních okolností nejezdí tak jako při měřících cyklech. Co se nákladů spojených s novým nařízením týče, EU se ohání tím, že instalace systému monitorujícího spotřebu vyjde jen na 1 euro (26 korun) u každého nového vozu. Tato snaha samozřejmě vyvolává také otázky, co dalšího by takové "online" sledování mohlo o řidiči zjišťovat a někde ukládat.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů